Kijken vanuit je hart – De wondere wereld van miMakker Sophie

Gerja-2Gerja Visscher werkt al bijna 20 jaar met mensen met dementie. Vanaf het moment dat ze deze mensen leert kennen, sluit ze ze in haar hart. In 2010 krijgt Gerja de kans om, na een opleiding bij Stichting miMakkus, als miMakker aan het werk te gaan. Omdat er zoveel moois gebeurt en de contacten zo anders zijn dan de ervaringen die ze als Gerja heeft, is ze haar ervaringen gaan opschrijven. 

Vanaf het moment dat Sophie het appartement van meneer Toren binnenstapt, voelt ze dat de sfeer anders is dan anders. Ze blijft even staan en kijkt. Naast het bed van meneer zitten zijn vrouw en dochter. Sophie verwachtte ze al; ze hadden laten weten graag een keer een bezoek van miMakker Sophie te willen meemaken. Beide vrouwen staan op om Sophie de ruimte te geven. Als twee toeschouwers volgen ze voor de eerste keer de bewegingen van Sophie.
Meneer Toren spreekt niet meer, zijn lichaam is verstard, hij komt niet meer uit bed. Reacties op zijn omgeving zijn minimaal.

Wanneer Sophie vlak bij meneer is, steekt hij net zijn hand uit en pakt de hand van Sophie vast. Hij kijkt haar daarbij met een intense blik aan. Sophie ziet een alertheid bij meneer die ze een poos niet gezien heeft. En terwijl meneer Toren haar bewegingen volgt, dringt het langzaam tot Sophie door wat ze vanaf haar binnenkomst al voelde. Het is de energie van de beide vrouwen. Ze kijken niet alleen verwachtingsvol met hun ogen, maar ze kijken ook vanuit hun hart. Een hart dat gevuld is met liefde. En hoewel ze inmiddels een eindje van het bed afstaan, blijft hun liefde in de hele ruimte voelbaar.

Langzaam rondt Sophie het contact met meneer Toren af en draait zich naar beide vrouwen om. Sophie zet haar rode neus even af en stelt zich als Gerja aan hen voor.
Ik, Gerja, vertel hoe ik geraakt ben door hun warmte en liefde voor hun vader en echtgenoot. Hoe hun liefdevolle energie zorgde voor de alertheid bij meneer. Zowel in woord als gebaar herkennen beiden dit. We zijn alle drie even ontroerd. Voor vandaag nemen we afscheid, want ze zijn zeker van plan vaker te komen tijdens het bezoek van Sophie.
Op de gang moet ik me even herstellen van deze intense ervaring. Natuurlijk hebben deze vrouwen verdriet over de situatie van hun geliefde. Maar de acceptatie ervan geeft ze kracht. Zoveel dat het voelbaar is en een ruimte kan vullen.

Gerja

Gerja is werkzaam bij Interzorg Noord Nederland, waar de miMakker onderdeel is van de dienst WOB (Wetenschap, Onderzoek en Behandeling). In verband met de privacy zijn de namen in haar verhalen altijd fictief en persoonsbeschrijvingen soms veranderd.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top