Kennisblog dementie: Ontwikkelingen rond de ziekte (deel 1)

kennisblog dementieDementie grijpt om zich heen – in Nederland en in de wereld. Omdat zo veel mensen deze ziekte zullen krijgen, loopt het wetenschappelijk onderzoek op volle toeren. Lees vandaag het eerste deel van onze kennisblog, over recente ontdekkingen rond dementie. We beginnen met de hamvraag.

Wat is dementie eigenlijk?

Dementie is de algemene naam voor een reeks aandoeningen die met name voorkomt bij mensen met een hogere leeftijd. Voor een groot deel van deze aandoeningen is er geen medicijn of genezende behandeling, enkel een groep interventies die het degeneratieve proces kunnen afremmen. Er wordt nog altijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van dementie.

Dementie is niet alleen het verlies van geheugenfuncties

De meeste vormen van dementie, en met name de ziekte van Alzheimer, geven problemen in de geheugenfuncties van de hersenen. Dementerenden hebben moeilijkheden bij het opslaan van nieuwe herinneringen, maar kunnen herinneringen uit bijvoorbeeld hun jeugd nog goed terughalen. Bij beginnende dementie kunnen er ook nog problemen in andere levensgebieden ontstaan. Vanzelfsprekend merken de mensen die dichtbij de dementerenden staan, deze situaties het eerst op.

  • Problemen in het omgaan met geld
  • Verdwalen of gedesoriënteerd raken op bekende plekken, zoals bij familieleden of kennissen thuis
  • Moeite met het leren gebruiken van nieuwe apparaten thuis

Andere problemen kunnen ontstaan wanneer de voorste delen van de hersenen (de frontaal kwab) het eerst aangetast worden. In dit geval kunnen er afwijkingen in het (sociaal) gedrag ontstaan, zoals erg afstandelijk zijn, of juist (te) betrokken zijn. De stemming van een dementerende kan ook aangetast worden, waardoor iemand snel geagiteerd raakt of zelfs erg somber kan zijn. Een depressie komt regelmatig voor, en kan apart behandeld worden.

In de komende drie weken plaatsen wij op Mantelzorgelijk delen van een uitgebreid artikel van verpleegkundige Joost, dat oorspronkelijk verscheen op infonu.nl. Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jong-dementerenden in Noord-Brabant. Hij volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen rond dementieonderzoek op de voet.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top