Kennisblog dementie: Ontwikkelingen in het onderzoek (laatste deel)

kennisblog dementieDementie grijpt om zich heen – in Nederland en in de wereld. Omdat zo veel mensen deze ziekte zullen krijgen, loopt het wetenschappelijk onderzoek op volle toeren. Lees vandaag het laatste deel van onze kennisblog, over recente ontdekkingen rond dementie.

Vitamine D tekort verhoogt kans op dementie

Een vitamine D tekort wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie. In een zes-jarige studie in Amerika werd vastgesteld dat ouderen die een mild tekort aan vitamine D hadden, de kans op ontwikkelen van dementie met 53% toenam. Ouderen die een ernstig vitamine D te kort hadden, hadden maar liefst 125% meer kans op het ontwikkelen van dementie. In een vergelijkbare studie werden nagenoeg dezelfde resultaten gevonden bij het ontwikkelen van Alzheimer. 69% meer kans bij een mild vitamine D tekort, en 122% bij een ernstig tekort.

Vitamine D speelt onder andere een rol in het afweersysteem en de regulatie van calcium en fosfaat in het bloed. Ouderen hebben strikt genomen een grotere kans op een vitamine D tekort, doordat hun huid het slechter opneemt uit zonlicht. Daarmee zijn zij meer afhankelijk van andere vitamine D bronnen, zoals voedingssupplementen maar ook meerdere soorten vis.

Een mediterraans voedingspatroon kan helpen het verouderende brein te beschermen tegen dementie

Een mediterraans voedingspatroon kenmerkt zich door veel groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, vis en weinig rood vlees. Regelmatig een kleine hoeveelheid alcohol, zoals een glas wijn bij de avondmaaltijd, is ook karakteristiek voor een mediterraans dieet. In enkele studies is aangetoond dat er een verband is tussen een dergelijk voedingspatroon en een verminderde kans op dementie op latere leeftijd.

In een systematic review van 12 studies werd aangetoond dat het loyaal blijven aan een mediterraans voedingspatroon een link had met betere cognitieve functies op latere leeftijd, minder stoornissen in deze functies en een gereduceerde kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Voor een mildere achteruitgang, waren echter nog geen aanwijzingen voor een verband.

Jeanne-Louise Calment is vooralsnog de oudste vrouw ooit, met 122 jaar. Zij woonde in het zuiden van Frankrijk en was het onderwerp van veel studies. Zij vertelde zelf over haar hoge leeftijd dat het voornamelijk met haar (mediterraans) dieet te maken had. Naast dit dieet rookte zij wel vanaf haar 22e, en at ongeveer een kilo chocola per week.

Dit was de laatste blog op basis van een uitgebreid artikel van verpleegkundige Joost, dat oorspronkelijk verscheen op infonu.nl. Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jong-dementerenden in Noord-Brabant. Hij volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen rond dementieonderzoek op de voet. Leuk nieuws: Joost gaat vaker schrijven voor Mantelzorgelijk!

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top