Kennisblog dementie: Ontwikkelingen in het onderzoek (deel 3)

kennisblog dementieDementie grijpt om zich heen – in Nederland en in de wereld. Omdat zo veel mensen deze ziekte zullen krijgen, loopt het wetenschappelijk onderzoek op volle toeren. Lees vandaag het derde deel van onze kennisblog, over recente ontdekkingen rond dementie.

Je levensstijl heeft invloed op het ontwikkelen van dementie

Bij ongeveer een derde van alle gevallen van dementie wordt een verband gelegd met de levensstijl van de patiënt. Wetenschappers concluderen dat het (tijdig) aanpassen van je levensstijl, invloed kan hebben op het wel of niet ontwikkelen van een vorm van dementie. Er zijn verschillende factoren waarvan aangenomen wordt dat deze invloed hebben op het ontwikkelen van dementie:

  • Overgewicht of obesitas
  • Roken
  • Overmatig drinken van alcohol gedurende een lange periode
  • Diabetes Mellitus (Type 1 & 2)
  • Hoge bloeddruk vanaf middelbare leeftijd

Met bovenstaande factoren kan rekening gehouden worden in het aanpassen van je levensstijl. Zo loont het natuurlijk enorm om te stoppen met roken wat lichamelijke gezondheid betreft, evenals het minder drinken van alcohol. Een actief en sociaal leven, met veel groenten en vis, lijkt vooralsnog het beste remedie te zijn tegen het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd.

Muziek tijdens maaltijden reduceert agitatie en agressie in verpleeg- en verzorgingshuizen

Een groot deel van de dementerenden in Nederland en België verblijven in verpleeg- en verzorgingshuizen, waar van zorgpersoneel wordt verwacht steeds betere zorg te leveren aan ouderen die geagiteerd of agressief kunnen raken. Onderzoek toont aan dat de meeste agressie en agitatie zich tijdens de maaltijden manifesteert. Een systematic review van elf studies uit Amerika, België, Engeland, Australië, Zweden en Taiwan onderzocht verschillende interventie-strategieën tijdens maaltijden om agitatie en agressie te reduceren. Er werd geëxperimenteerd met de kleur van het servies, de hoeveelheid (zon)licht tijdens de maaltijd, het afspelen van ontspannende muziek en de tafelopstelling. Bij de laatstgenoemde werd een ‘familieopstelling’ gehanteerd, waarbij de dementerenden allen aan één grote tafel zaten en het zorgpersoneel mee-at.

Met name de toepassing van muziek tijdens de maaltijd had een gunstig effect op de gemoedstoestand van de dementerenden, waarbij een bijkomend verschijnsel was dat deze gemoedstoestand tot lang ná de maaltijd aanbleef.

Volgende week plaatsen wij op Mantelzorgelijk het laatste deel van een uitgebreid artikel van verpleegkundige Joost, dat oorspronkelijk verscheen op infonu.nl. Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jong-dementerenden in Noord-Brabant. Hij volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen rond dementieonderzoek op de voet.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top