Het karakter van mijn moeder verandert zo #mantelzorgvraag

Ik heb de zorg voor mijn moeder de afgelopen jaren stukje bij beetje overgenomen. Ze is 82 en niet zo goed ter been, ze woont nog samen met mijn vader zelfstandig – en ik geloof dat ze dat graag nog jaren willen volhouden. Wat ik doe is helpen met haren wassen en nagels knippen, eten koken (vaak voor een paar dagen), de was draaien, bezoekjes bij de arts begeleiden.. kleine dagelijkse dingen.

Mijn vader is 85 en hij helpt waar hij kan. Nu merken we de afgelopen maanden dat haar persoonlijkheid verandert. Zowel papa als ik hebben het daar heel moeilijk mee. Ze is agressief, maar ook vaak lusteloos. Ze praat niet meer uit zichzelf, alleen als je iets vraagt. Ze valt vaak in slaap terwijl ze op haar stoel zit. Ze praat onzin. En dan hebben we het nog niet gehad over de heftige beschuldigingen naar mijn vader en mij.

Ik kan er zelf nog wel mee omgaan, maar ja, ik kom voor een paar uurtjes en ga ook steeds weer weg. Mijn vader niet. Hij zit de hele dag samen met haar in huis en hij ziet het niet meer zitten met mama. Heeft er iemand een tip, hoe ik mijn moeder maar ook mijn vader kan helpen?

 

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top