skip to Main Content
Jongeren Vinden Het Heel Normaal Om Voor Ouders Te (mantel)zorgen

Jongeren vinden het heel normaal om voor ouders te (mantel)zorgen

Op Scipr.nl las ik dat de helft van de Nederlanders vindt dat kinderen verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun ouders. Opvallend is dat vooral jongeren  deze mening zijn toegedaan , terwijl het vooral 45-plussers zijn die daadwerkelijk te maken hebben met ouders of schoonouders die hulp nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek.

th-3

Van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar vindt 80 procent dat volwassen kinderen voor hun ouders moeten zorgen als dat nodig is. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het aandeel dat die mening deelt af, constateert het CBS. Zo vindt nog maar 34 procent van de 55-plussers dat kinderen verantwoordelijk  zijn voor de zorg van ouders.
In mijn geval klopt dat zeker. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat ik met mijn broers en zussen de zorg draag voor mijn vader maar verkondig om het hardst dat ik euthanasie wil als ik ook de diagnose dementie krijg. Nu ik zelf zie hoe het is om te zorgen voor een dierbare vind dat ik het mijn kind niet kan aandoen om die zorg te moeten dragen.

45-plussers

Bij de meeste jongeren speelt het volgens Scipr nog helemaal niet. Van de 18- tot 25-jarigen heeft maar 8 procent hun ouders of schoonouders geholpen bij huishoudelijke taken. Van de 45- tot 55-jarigen is dat 23 procent. Bij het geven van dagelijkse verzorging hebben respectievelijk 2 en 6 procent hun (schoon)ouders ondersteund. Naarmate de ouders verder op leeftijd zijn, is de kans op gezondheidsproblemen groter en hulp eerder nodig.
Zou het bij jongeren echt niet spelen? Ik betwijfel het. Hoeveel jonge mantelzorgers er in Nederland zijn, is niet eens precies bekend. De cijfers variëren. Dit komt onder andere doordat in onderzoeken verschillende definities van het begrip jonge mantelzorger worden gebruikt. Daarnaast kunnen de uiteenlopende schattingen het gevolg zijn van de gebruikte gegevensbronnen. Onduidelijkheid in de omvang van de groep jonge mantelzorgers is niet alleen het gevolg van verschillen in de gebruikte definities en gegevensbronnen. Ook het feit dat jonge mantelzorgers en hun problematiek niet altijd herkend worden speelt hierbij een rol. Belangrijke redenen hiervoor zijn de geslotenheid van gezinnen met psychiatrische patiënten,verslavingsproblematiek, en zieken en gehandicapten en gevoel om ‘de vuile was’ vooral binnenkamers te willen houden.

Ouderen met ouders

De 65-plussers geven het minst vaak zorg. Hun ouders zijn immers meestal al overleden. Leven de eigen ouders nog wel, dan heeft een naar verhouding groot deel hen geholpen bij huishoudelijke taken (40 procent) of bij de dagelijkse verzorging (9 procent). Van alle mensen die één of beide ouders nog hebben, heeft bijna 16 procent hun ouders bij huishoudelijke taken ondersteund, en ruim 3 procent bij de dagelijkse verzorging, aldus het CBS.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X