skip to Main Content
Jongen Met Downsyndroom Is Populairste Van De Klas Dankzij ‘smogtaal’

Jongen met downsyndroom is populairste van de klas dankzij ‘smogtaal’

Hij is vier en heeft het syndroom van Down, maar Kyllyan is wél de populairste jongen van de klas. De meisjes hangen allemaal rond zijn nek en de jongens willen maar wat graag zijn beste vriend zijn. En dat allemaal dankzij ‘smogtaal’, een vorm van gebarentaal voor mensen met een beperking.

Toen Kyllyan anderhalf jaar geleden voor het eerst naar school moest, zette zijn mama Mélanie hem met een bang hartje af aan de schoolpoort. Want haar zoontje is ‘anders’ dan zijn klasgenootjes van gemeenteschool De Piramide in Steenokkerzeel.”Zouden de andere kindjes wel lief zijn met hem? Zou hij niet uitgesloten worden? Het waren allemaal vragen die door mijn hoofd spookten”, zegt Mélanie Holemans. “Toch wilden we Kyllyan absoluut naar het gewone onderwijs sturen. Om de jaren in de kleuterklas wat vlotter te laten verlopen kozen we -ook op aanraden van de thuisbegeleiding- voor zogenaamde smogtaal (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren, red.). ‘Praten’ met Kyllyan gebeurt door middel van allerlei gebaren. We zijn er thuis op jonge leeftijd mee begonnen en gingen op zoek naar een school die mee wilde stappen in het verhaal.”

Het SMOG-systeem (= spreken met ondersteuning en gebaren) combineert spraak en gebaren.De bedoeling van SMOG is om een persoon met een communicatieprobleem een middel te geven om zijn/haar behoefte duidelijk te maken. Het is een communicatiestijl die gemakkelijk verstaanbaar is.

De SMOG basiswoordenschat bestaat uit ongeveer 570 gebaren, die afgeleid werden van “Nederlands met gebaren” voor doven. SMOG wordt in het Engels gebruikt als: ASL (English & American Sign Language) en in Frans: LSF (Langue des Signes Française).

 

De gesproken boodschap wordt visueel gemaakt

Door spraak en gebaren te combineren, gebruikt een spreker eenvoudiger taalconstructies. Bovendien remmen gebaren het spreektempo af. De belangrijkste woorden worden ondersteund, zowel door de intonatie als door het gebaar.

Deze spreekstijl wordt aangevuld met gezichtsexpressie en lichaamstaal, en aandacht voor plaats, richting en beweging bij het uitvoeren van de gebaren. Dit geeft de gebaren nog meer inhoud en betekenis(http://www.s-m-o-g.be/meer-dan-gebaren/)

 

Gebruik SMOG gebaren

Voor het gebruik van de SMOG gebaren is het noodzakelijk dat iedereen uit de omgeving de gebaren goed beheerst. Ze zijn immers het model voor de gebruiker en zorgen voor feedback uit de onmiddellijke omgeving.

Er wordt in dit systeem ook gewerkt met concepten: één gebaar kan voor meerdere begrippen staan.

Bijvoorbeeld: drinken en glas = één gebaar

 

Gebaren worden meestal aangeleerd. Voor meer informatie:

– http://www2.kvg.be/GezinHandicap/
– http://www.s-m-o-g.be/meer-dan-gebaren/

 

 

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X