Jonge mantelzorger gaat minister de Jonge van VWS adviseren

Nederland is drie kinderbewindspersonen rijker, waaronder Mariam Yousfi (13 jaar) uit Capelle. Zij is door minister Hugo de Jonge benoemd tot kinderminister. De kinderbewindspersonen zullen een jaar lang het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met tips en adviezen helpen het beleid beter en kindvriendelijker te maken.

Mariam Yousfi was eerder enthousiast kinderburgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel. Ze wil iets betekenen voor de mensen om haar heen en zit in de brugklas. Mariam vindt het belangrijk dat volwassenen in het algemeen en politici in het bijzonder meer naar kinderen luisteren.

In Nederland groeit ca 12% van de kinderen en jongeren tussen 5-24 jaar op met een chronisch zieke, gehandicapte of depressieve huisgenoot. Dat komt neer op totaal  ca 450.000 jonge mantelzorgers. Deze situatie heeft een grote impact op het leven van deze jonge mensen. Daar weet Mariam zelf alles van. Zij is namelijk zelf een jonge mantelzorger. Hoe gaaf is het dan dat zij minister Hugo de Jonge onder andere gaat adviseren over de vraag hoe we jonge mantelzorgers beter kunnen ondersteunen!

Het ministerie van VWS, dat verantwoordelijk is voor jeugdbeleid, is het eerste departement dat kinderbewindspersonen aanstelt. Het was een idee van de toenmalig kinderburgemeester van Leeuwarden. Die vroeg vorig jaar op de Voor de Jeugddag (een themadag over jeugdbeleid in Amsterdam) om een kinderminister en kinderstaatssecretaris. De bewindslieden van VWS hebben daar nu een vervolg aan gegeven.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top