Je krijgt al niks, schaffen ze ook nog het mantelzorgcompliment af

Heel vaak krijgen wij vragen van mensen, die op zoek zijn naar antwoorden over tegemoetkomingen voor mantelzorgers. Buiten het jaarlijkse mantelzorg-compliment van de gemeente, ken ik er niet veel. Eigenlijk is het feit dat er geen tegemoetkomingen zijn voor veel mantelzorgers heel erg. Als ik mezelf neem: ik ben ZZP-er en om bijvoorbeeld afspraken voor mijn vader na te kunnen komen, moet ik een vrije ochtend, middag of zelfs hele dag nemen. Dat kost mij dus geld. Ik zorg nu al bijna 6 jaar voor hem en dat heeft me inmiddels al honderden euro’s gekost. (Dan heb ik het nog niet eens over reiskosten maar die kan ik in bepaalde gevallen van de belasting aftrekken, dus dat tel ik niet mee.) Ik ken veel mantelzorgers die in een zelfde situatie zitten.

Een mantelzorgcompliment is een manier van de gemeente om hun waardering voor mantelzorgers te tonen. Voor veel mantelzorgers is het een hele kleine bijdrage in die steeds maar terugkerende kosten. (Als je gemeente tenminste een geldbedrag geeft want het kan net zo goed een cadeaubon van het een of ander zijn.) Enfin, in mijn gemeente krijgen mantelzorgers per jaar € 150,-. Een mooi bedrag dat je via het sociaal domein kunt krijgen.

Maar wat schetst mijn verbazing? Er zijn gemeenten die deze vorm van  mantelzorg waardering weg bezuinigen. Montferland bijvoorbeeld moet vanaf 2020 een miljoen bezuinigen op het zogeheten sociale domein (zorg, welzijn, onderwijs). De raad heeft ervoor gekozen om budgettair-neutraal te werken, dat wil zeggen niet meer geld uitgeven dan wat er van de rijksoverheid binnenkomt. Vanaf 2020 komt Montferland met name door uitgaven aan de jeugdzorg tekort. Op een voorlichtingsbijeenkomst van de raad heeft het college de keuzemogelijkheden gepresenteerd. Op die lijst staat ook de afschaffing van het mantelzorgcompliment, het jaarlijks douceurtje ter waarde van honderd euro voor mensen die vrijwillig hun naasten verzorgen.

Arme mantelzorgers uit Montferland. Krijg je al niks, schaffen ze ook nog het mantelzorg compliment af. Ik vraag me dan af: Hoeveel waarde hecht zo’n gemeente dan aan mantelzorg? Bizar!

 

 

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. In Amersfoort was het dit jaar 126 euro. Vorig jaar nog. 146 euro. Daarvoor nog 160 euro.
    Dus ieder jaar minder. Misschien volgend jaar nog 100 euro. Of misschien ook niets meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top