Wie is verantwoordelijk voor kwijtraken bril of gehoorapparaat in verpleeghuis?

Ik kreeg een telefonische hulpvraag van Gerard. Zijn moeder heeft dementie, zit sinds een half jaar in een verpleeghuis en is al twee keer haar bril en een keer haar gehoorapparaat kwijt geraakt. Niemand weet hoe dat komt en de spullen zijn helaas ook nooit meer terug gevonden. Gerard heeft inmiddels al ruim 1500 euro betaald, om alles weer te vervangen maar vraagt zich af in hoeverre hij het verpleeghuis aansprakelijk kan stellen.

Ik dook er in en heb als eerste drie verschillende verpleeginstellingen gevraagd hoe dit zit. Is een verpleeghuis aansprakelijk als brillen of gehoorapparaten zoekraken? Bij alle drie kreeg ik hetzelfde antwoord:

Verpleeghuizen hebben zelf geen verzekering voor dit soort schade. Zij kunnen in principe pas aansprakelijk worden gesteld als bewezen is dat de schade door toedoen van personeel is aangebracht. Dan zouden ze aanspraak kunnen maken op hun aansprakelijkheidsverzekering.

Niet echt heel duidelijk maar hoe zit het dan eigenlijk wel met die aansprakelijkheid? Wat als patiënten hun spullen kwijtraken in een verpleeghuis? Ziekenhuizen en verpleeghuizen adviseren patiënten vaak om waardevolle spullen thuis te laten. Maar je bril en gehoorapparaat heb je toch echt nodig. Hoe voorkom je vermissing? En wie is verantwoordelijk als je spullen toch kwijtraken?

Patiënt vaak zelf verantwoordelijk

In uitspraken van de Geschillencommissie komt naar voren dat een patiënt vaak zelf verantwoordelijk gehouden wordt voor het kwijtraken van spullen. Alleen wanneer de gezondheidstoestand van de patiënt het niet toelaat dat de patiënt zelf op de spullen let (zoals bijvoorbeeld bij een delier of bij een spoedoperatie) kent de zorginstelling een zorgplicht en draait deze vaak op voor de schade. Ik vraag me dan af of mensen met dementie wel op hun eigen spullen zouden kunnen letten maar vind dat online niet echt een uitspraak over. Ik zou denken dat een verpleeghuis een inboedel verzekering heeft maar misschien is dat wel te simpel bedacht. Wel vind ik gelukkig een aantal waardevolle tips:

Tips om vermissing van spullen te voorkomen

 • Voorzie je spullen van je naam, zodat ze gemakkelijk naar jou herleidbaar zijn
 • Maak een koordje aan je bril en gehoorapparaat, zodat je deze minder snel kwijtraakt
 • Neem bij tijdelijke opname in een zorginstelling een oude bril mee
 • Laat waardevolle spullen thuis, geef ze in bewaring bij iemand of leg ze in een kluis van de zorginstelling

Tips na vermissing van spullen

 • Informeer naar ‘gevonden voorwerpen’; dit kan meestal bij de receptie of de beveiliging
 • Rapporteer de vermissing bij de juiste afdeling van de zorginstelling en kijk eventueel op ilost.co. Sommige ziekenhuizen gebruiken deze site om de gevonden voorwerpen te registreren
 • Vraag de zorginstelling naar de procedure bij vermissing of diefstal (en volg die)
 • Klaag bij de klachtenfunctionaris van de zorginstelling
 • Doe bij vermoeden van diefstal aangifte bij de politie
 • Check of je inboedelverzekering dekking biedt
 • Levert bovenstaande geen resultaat? Ga eventueel naar de geschillencommissie of schakel je rechtsbijstandverzekering in.

Heb jij nog tips? Zet ze dan in de reacties onder dit blog. Je maakt er altijd wel iemand blij mee 😉

 

bron: consumentenbond

 

 

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top