Is mantelzorg een taboe?

16 dec. 2015 05-16-56Zo nu en dan word ik – naar aanleiding van mijn blogs over mantelzorg – uitgenodigd om te spreken op een zorgcongres of om mee te doen aan een programma op bijvoorbeeld de radio. Journalisten en zorgcongres managers vinden mij gewoon in de zoekresultaten van Google. Ik heb er totaal geen probleem mee.

Ik heb niks te verbergen. Over elk woord dat ik publiceer in een blog op Mantelzorgelijk, is namelijk goed nagedacht. Ik wil dat andere mantelzorgers, journalisten, beleids- en opiniemakers weten hoe het is om te zorgen voor een dierbare. Het maakt dat er inzicht komt in het leven van een mantelzorger; waar lopen zij zoal tegen aan en hoe zien de dagen er uit.

Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben, die er zo over denkt. We hebben op Mantelzorgelijk inmiddels behoorlijk wat vaste gastbloggers. Ook weet ik door Facebook en Twitter dat er meer en meer mantelzorgers zijn met eigen blogsites. En allemaal schrijven we over ons leven als mantelzorger. Niemand neemt in die blogs een blad voor de mond. De verhalen zijn zoals ze zijn.

Als ik dan in een radioprogramma – waar ik ook geïnterviewd werd – Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo,  hoor zeggen dat het grootste taboe blijkt te zijn “dat mantelzorgers vaak niet weten dat ze überhaupt mantelzorgers zijn”,  realiseer ik me alleen maar meer hoe waardevol een platform als Mantelzorgelijk is.

Met elkaar bereiken we via social media dagelijks duizenden mensen in Nederland en Belgie. Met elkaar bebloggen we alle taboes die er maar te bedenken zijn als het op mantelzorg aankomt. We komen in opstand als we tegen zaken aanlopen die krom zijn, we geven opinie, we ontroeren, erkennen elkaars ervaringen en onze verhalen worden door onze lotgenoten heel vaak herkend.  Met elkaar creëren we waardevol content die uiteindelijk allemaal in de zoekresultaten van Google zijn terug te vinden.

Wat ik hier mee wil zeggen? Wij mantelzorgers zijn de ervaringsdeskundigen als het op mantelzorg aankomt. Onze verhalen doen er toe. Met elkaar zijn wij een grote kennisbank. Mantelzorgelijk is niet voor niets het snelst groeiende platform door en voor mantelzorgers. Niet voor niets worden onze blogs bewaard als digitaal erfgoed door de Koninklijke Bibliotheek Nederland. Dat maakt ons uniek in Nederland.

Ik hoop dat jij dat ook zo ziet als je dit leest en je bij ons aansluit als volger van onze website of via Twitter of Facebook. Met elkaar halen we mantelzorg uit de taboesfeer!

 

 

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top