Is er een verband tussen gehoorverlies en dementie?

Onderzoekers van John Hopkins voltooiden recentelijk een 18-jarig onderzoek dat aantoont dat deelnemers met gehoorverlies een verhoogde kans hebben om dementie te ontwikkelen. Hoe sterker het gehoorverlies, hoe meer het risico op dementie schijnt toe te nemen. In een ander onderzoek werd geconcludeerd dat cognitieve achteruitgang en de kans op dementie toeneemt met elke 10 decibel aan gehoorverlies.

Hoe tast gehoorverlies de hersenen aan? We “horen” met onze hersenen, niet met onze oren. Als het oor bepaalde geluiden en frequenties niet meer hoort, worden de gebieden in de hersenen, die dat soort geluiden verwerken, uitgezet of geherstructureerd. De hersenen beginnen ook te krimpen. Op MRI’s is te zien dat volwassenen met onbehandeld gehoorverlies per jaar ongeveer een kubieke centimeter aan hersenweefsel verliezen.

De scherpte van het gehoor van een individu heeft grote gevolgen voor de verschillende aspecten van het cognitief functioneren. Onderzoekers komen er nu achter dat deze gevolgen verstrekkender zijn dan aanvankelijk gedacht werd.

Gehoorapparaten kunnen de kans op dementie mogelijk verminderen. Er wordt gespeculeerd dat gehoorverlies tot sociale isolatie kan leiden, dat op zijn beurt als een van de oorzaken van dementie wordt beschouwd.

Hoortoestellen ontvangen geluiden uit jouw omgeving en versterken alleen die geluiden die door je oren niet meer werden waargenomen. Deze techniek stelt de hersenen in staat om de betreffende frequenties weer te herkennen en te verwerken. Daardoor blijven de hersenen in die gebieden werken. Door je hersenen bezig te houden krimpen ze minder snel en wordt de kans dat je dementie ontwikkelt mogelijk kleiner.

Gehoorapparaten helpen om de fysieke, emotionele en cognitieve gezondheid in stand te houden doordat ze mensen in staat stellen om aan conversaties en sociale activiteiten deel te nemen. Uit enquêtes die in Europa werden uitgevoerd blijkt dat mensen die een gehoorapparaat gebruiken minder moe zijn aan het eind van de dag en beter slapen. Ze zijn vaak ook minder depressief. Gehoorapparaten hebben dus voordelen, ze maken je leven leuker en houden je hersenen gezond.

Het is dus een goed idee om je gehoor regelmatig te laten controleren naarmate je ouder wordt!

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Ik wist niet dat gehoorapparaten de kans op dementie mogelijk kunnen verminderen! Ik heb een oma met gehoorverlies, en ik ben bang dat ze een verhoogde kans heeft om dementie te ontwikkelen. Bedankt voor de informatie! Ik zal ervoor zorgen dat ze een goed hoortoestel heeft.

  1. Fijn dat je hier iets aan hebt Kiki! Als jouw oma al gehoorverlies heeft kan het waarschijnlijk geen kwaad om een oorarts te bezoeken en te praten over een eventueel hoortoestel.
   Misschien heeft het ook een positieve invloed op haar sociale leven. Succes ermee!

 2. Ik heb erg veel herrie in mijn hoofd waardoor ik minder hoor.
  Ook heb ik hyperaccusis, geluiden kunnen ook té hard zijn waardoor de herrie in mijn hoofd toeneemt.
  Een hoortoestel helpt mij niet omdat alle geluiden worden versterkt en dus, hoor ik uiteindelijk toch minder.

  U schrijft over hoortoestellen die alleen die geluiden die door je oren niet meer kunnen waarnemen versterken. Deze techniek stelt de hersenen in staat om de betreffende frequentie weer te herkennen en te verwerken.
  De audioloog, oorarts en audicien die ik sprak zeggen dat zoiets niet bestaat.

  Kunt u mij helpen? Wat voor soort toestellen zijn dat?
  Ik heb heel hard zo’n soort toestel nodig.

  Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top