Is dementie een last of een verrijking?

 

irik

Daarover praatte Jacobine Geel in het programma ‘Schepper en Co’ met Paula Irik. Paula is geestelijk verzorger en werkt veel met ouderen die dementeren.

Eerst komt de ‘last’ kant aan de orde. De onmacht die mensen met dementie voelen als dingen hen ontvallen. Hoe ze wankelen als ze door de dementie de weg kwijt zijn geraakt en daardoor angstig en onrustig worden. Stel je voor dat je loopt in een aardbevingsgebied. Iets dergelijke zullen mensen met dementie ervaren. De wereld is totaal veranderd, je weet de weg niet meer. En het contact dat je had met de mensen om je heen is veranderd.

Maar er is niet alleen maar zieligheid. Er is ook humor en levenskunst te ervaren bij mensen met dementie. De laatste jaren is er veel ontwikkeld om andere vormen van contact aan te gaan bijvoorbeeld via muziek maken of samen zingen. Voor Paula Irik staat het woord VERBINDING centraal. Verbinding maken met het verleden, met naasten, met het eigen lijf, met de verzorging, met de toekomst. Door die verbinding aan te gaan kunnen mensen zichzelf voelen, zijn ze present, aanwezig. Het aangaan van die verbinding (het maken van contact) is te leren door je in te spannen om de regels van het andere landschap te leren kennen en ook de taal die daar gesproken wordt. ‘Mensen spreken vaak een heel beeldende taal’, vertelt Paula Irik en als je die taal leert kennen, zie je dat mensen met dementie heel dicht bij hun gevoel komen. Ze hebben vaak een heel wakker spiritueel zintuig.

Om samen te ervaren dat je contact maakt op een ander niveau is een verrijking. Door het geven van aandacht, het maken van contact, kun je het leven dan iemand met dementie zoveel minder zwaar maken. In ons boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie‘ (auteurs Anniek Kramer en Marcelle Mulder) zullen we nader ingaan op het maken van echt contact. Het boek verschijnt begin februari 2016 bij Uitgeverij Het Spectrum.

Klik hier voor de uitzending van Schepper en CO. Het interview met Paula Irik duurt 23 minuten.

Een ander tv fragment over dementie is hier te zien. Linda de Mol vertelt bij Humberto Tan over het proces van haar dement wordende moeder.

Een inspirerende week, Anniek Kramer

Anniek Kramer schreef samen met Marcelle Mulder het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Anniek en Marcelle geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top