Een intergenerationeel fotografieproject – Twee keer kijken

Tijdgenoten, geen leeftijdsgenoten

Op 20 november 2015 attendeerden we je hier op mantelzorgelijk.nl al op het project Twee keer kijken waarbij Foam fotografiemuseum Amsterdam in vier stadsdelen samen werkte met instellingen, scholen en woonzorgcentra in de buurt en daarmee verschillende generaties met elkaar in contact bracht door middel van fotografie. Het waren succesvolle samenwerkingen met steeds als afsluiting een mooie eindtentoonstelling met de nadruk op straat- en portretfotografie. Zowel de oudere als de jongere generaties hebben hun deelname aan het project als erg leuk en leerzaam ervaren. Leuk om de ander te leren kennen en leuk om van elkaar te leren. Met mantelzorg heeft dit op zichzelf niet zoveel te maken, maar het project raakt er wel aan: het geeft ons te denken over een intergenerationele samenleving waarbij men de termen “jong” en “oud” helemaal vergeet en het alleen nog over generaties gaat. Zo bestaan er ook intergenerationele woonhuizen waarbij de oudste generaties in eenzelfde huis wonen met jongere generaties (bijvoorbeeld studenten) en waar men elkaar kan helpen als dat nodig is. Een interessante en prettige manier om als alleenstaande je oude dag door te brengen; waarom zou je immers een stempel drukken op jong en/of oud. Je bent zo jong of zo oud als je je voelt en ook als je ziek bent of niet meer goed kunt lopen of andere dingen niet meer goed kunt kun je wel nog steeds deelnemen aan de samenleving door kennis te delen, open te staan voor anderen en hulp te ontvangen.

keespenninx
Kees Penninx ©Claudia Otten

Het drie-jarige project Twee keer kijken is onlangs afgesloten met een symposium. Op dit symposium werd uitgebreid  gesproken over zo’n intergenerationele samenleving en waren er korte lezingen van onder andere de Engelse Susan Langford die met haar “Magic Me” in London tieners en ouderen verbindt door ze samen aan kunstprojecten te laten werken, en daarmee ook ouderen die mogelijk eenzaam zijn uit hun isolement te halen. Ook werd er gesproken door Kees Penninx (http://www.activage.nl) die zich al jaren bezig houdt met het verbinden van generaties, en was er een kort interview met een aantal deelnemers van het fotografieproject.

Susan Langford ©ClaudiaOtten
Susan Langford ©ClaudiaOtten

De middag werd opgeluisterd met liedjes door MusicGenerations. Een talentontwikkelingsprogramma, die generaties en culturen verbindt door middel van muziek.

Music Generations ©Claudia Otten
Music Generations ©Claudia Otten

Foam is ondertussen in samenwerking met de Openbare Bibliotheek in Amsterdam alweer aan een nieuw project begonnen: “Amsterdam Vertelt”. Hierbij reist een deel van de collectie van Foam langs vestigingen van de OBA en dient deze ter inspiratie voor bewoners voor het vertellen van hun eigen verhaal, over hun eigen wijk. Jong en oud werken opnieuw samen. Dit keer werken zij toe naar een wijkglossy onder begeleiding van professionele fotografen, schrijvers en vakdocenten. We kijken ernaar uit!

Meer informatie www.foam.org/amsterdamvertelt

 

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top