skip to Main Content
Alleen In Uiterste Geval Landelijke Sluiting Van Verpleeghuizen? Nee!

Alleen in uiterste geval landelijke sluiting van verpleeghuizen? Nee!

Minister Hugo de Jonge (VWS) wil alleen nog “in het uiterste geval” een landelijke sluiting van verpleeghuizen, laat hij weten in gesprek met NRC. “Als je kijkt hoeveel verdriet die maatregel heeft veroorzaakt, dan wil je nooit meer terug naar zo’n situatie.” Omdat er nu meer getest kan worden, hoopt De Jonge dat er regionaal maatwerk mogelijk is. Zijn er nieuwe besmettingen, dan kunnen verpleeghuizen zelf maatregelen nemen. Pas als er in meerdere tehuizen in een regio veel besmettingen zijn, komt regionaal ingrijpen door de burgemeester of minister in beeld. Maar wat is in het uiterste geval?

Noodverordening

Wij vrezen dezelfde ondoorzichtigheid als tijdens de lockdown in maart jl.
En we vragen ons nog steeds serieus af of de noodverordening, die per 1 juli is ingegaan, dan nu ook aangepast wordt. In artikel 2.9 staat namelijk duidelijk beschreven dat het verboden is om, bij 1 of meer besmettingen, de instelling te bezoeken. Deze noodverordening is vastgesteld door de verschillende veiligheidsregio’s en is gewoon nog steeds van kracht. Op onze eerdere vragen hierover hebben we nog steeds geen antwoord. De huidige noodverordening staat haaks op de recente uitspraken van onze minister.

Moeizame bezoekregelingen

Daarbij zijn er, op het moment van schrijven, nog steeds een aantal verpleeghuizen in Nederland niet geheel toegankelijk voor bezoekers. Dagelijks krijgen wij via de hulplijnen meldingen binnen van lotgenoten die vertellen dat – ondanks alle landelijke versoepelingen – het bezoek aan hun dierbare moeizaam om gang komt. Zélfs in huizen waar nog nooit een Corona uitbraak geweest is. Dan krijgen de mantelzorgers te horen: ‘We hebben het virus al die tijd buiten de deur weten te houden, dus we blijven de komende tijd extra voorzichtig!’

Aanscherpen

Ook lazen we dat SVRZ en Ter Weel te Goes zeer recent de bezoekregeling voor hun verpleeg- en verzorgingshuizen opnieuw aangescherpt hebben om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De ouderenzorgorganisaties doen dat omdat in de gemeente Goes het aantal coronabesmettingen snel gestegen is. Op dit moment zijn er overigens nog geen coronabesmettingen in de verpleeghuizen van SVRZ en Ter Weel, maar de organisaties willen een tweede piek voorkomen. Dit is dan toch geheel tegen de wens van onze minister van zorg in? Wordt hier ‘in het uiterste geval’ niet heel snel ingezet?

Lessen van minister de Jonge

Een goed evenwicht tussen het medisch noodzakelijke en het menselijk wenselijke.’ Dat is een van de lessen van minister Hugo de Jonge in zijn brief aan de Kamer van 16 juli 2020. In de brief gaat hij in op de genomen coronamaatregelen en het te voeren beleid binnen verpleeghuizen bij een eventuele tweede coronagolf. Net als Alzheimer Nederland vindt Mantelzorgelijk dat dit absoluut niet voldoende is. Kwaliteit van leven moet altijd voorgaan. Maatwerk is onontbeerlijk en er mag nooit meer een generieke bezoekersstop ingevoerd worden. Er moet gekeken worden naar wat wél mogelijk is. Daarbij hoort duidelijke communicatie naar de bewoners en hun familie. Het is van groot belang dat zij vooraf betrokken worden bij de te maken keuzes en hier ook invloed op kunnen hebben.

Transparantie

Wij vinden het noodzakelijk dat de algemene term van ‘in het uiterste geval’ verder geconcretiseerd moet worden. Wat kunnen de bewoners van instellingen en hun dierbaren verwachten? Vaagheid rond de maatregelen is zeer onwenselijk en zal wederom leiden tot ondoorzichtige handelingen en willekeur. Het kan niet zo zijn dat we straks afhankelijk zijn van de angst of de kwaliteit van lokale bestuurders van instellingen. Wij roepen op tot verdere verduidelijking en een gerichte rol van de IGJ (Inspectie) in de uitvoering daarvan. Want wij willen de garantie dat we nóóit meer teruggaan naar de situatie van maart 2020. Ook niet in het uiterste geval.

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X