“Ik wil naar huis …!”

5-ik-wil-naar-huis

Mijn vader woont alleen thuis. Iedere dag bezoek ik hem en help ik hem bij het huishouden en dergelijke. De laatste tijd is hij vaker onrustig en zegt hij zomaar uit het niets dat hij ‘naar huis wil’. “Maar je bent toch thuis papa!”, zeg ik dan. Hij wordt dan nog geïrriteerder en begint te mopperen dat niets deugt en dat hij weg wil. Soms begint hij me uit te schelden dat ik er niets van begrijp en dat hij gewoon naar huis wil. Ik weet dan echt niet wat ik moet doen.
Ik heb dit besproken tijdens de Alzheimer CARE mantelzorg training bij Home Instead. Eén van de aanwezige dames herkende deze situatie en had hetzelfde met haar moeder meegemaakt. Zij vertelde dat haar moeder het liefst terug wilde naar de situatie dat ze alles nog begreep, dat ze wist wie ze was en van betekenis was voor anderen. Als mijn vader nu zegt dat hij naar huis wil, begrijp ik zijn wens beter en zeg ik: “Papa, vertel eens over thuis, waar was je het liefst, wat deed je graag.” Soms vertelt hij dan over vroeger, over zijn ouderlijk huis, soms over de tijd dat hij met mama was. Als hij door blijft mopperen breng ik hem alleen maar naar zijn vertrouwde stoel en geef hem een kopje koffie. Meestal doet hij dan een tukkie en dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Maar voor mij voelt het toch anders, ik luister anders en stel gerichte vragen en soms krijg ik mooie onverwachte antwoorden. Dan ontspant hij en kunnen we samen lachen. Papa is dan weer even thuis …

Frederique, dochter

voorzijde-brochureVeel mantelzorgers herkennen het probleem: hun dierbare vindt het moeilijk om te accepteren dat hulp en ondersteuning nodig is. Dat kan zijn omdat de persoon zelf niet inziet hoe hulpbehoevend hij of zij is geworden. Of omdat men gewoon geen bemoeienis van anderen accepteert. Laat staan dat er vreemden in huis komen. Het niet kunnen accepteren dat hulp en ondersteuning noodzakelijk is, betekent dat een groot beroep wordt gedaan op partner en/of kinderen in de rol van mantelzorger. In de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’ wordt op praktische wijze ingegaan wat mantelzorgers kunnen doen in dergelijke situaties.

Je kunt de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’  van Home Instead hier gratis downloaden.

hit_verticaal_2014-paars-300x238 Home Instead Thuisservice biedt persoonlijke dienstverlening aan senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Voorop staat het bevorderen van welzijn en het behouden van de kwaliteit van leven. Home Instead Thuisservice werkt met goed opgeleide CAREGivers die in dienstbetrekking zijn. Zij bieden hun klanten begeleiding, hulp in huis en persoonlijke verzorging. Dat doen zij met grote persoonlijke betrokkenheid,  24 uur per dag, 7 dagen per week.

Welzijn vóór zorg | Thuisservice op maat | Aanvullende mantelzorg | Ervaren en goed opgeleide CAREGivers | Actief in west, midden, oost en zuid Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top