Iedere week een doorbraak #opinie

Zoals je weet volgen wij voor Mantelzorgelijk het nieuws over zorg en mantelzorg op de voet. Iedere week lezen we tientallen berichten over ontwikkelingen in de wetenschap en de politiek, kijken we fimpjes en programma’s over ziektes en ondersteuning, krijgen we berichten in de mailbox van allerlei instanties en organisaties. Prima. We kijken ernaar en als er iets bij zit dat interessant is voor mantelzorgers in Nederland, dan delen we het graag.

Maar hemel. Hoe vaak heb ik in de afgelopen twee jaar niet gelezen dat we vlák voor een doorbraak zitten in het onderzoek naar ziekte A of de beste behandelmethode voor aandoening B? Echt iedere week wel. In het begin raakte ik daar helemaal enthousiast van. Hoera! Wat leven wij in geweldige tijden! Ondanks bezuinigingen in de zorg, ondanks dramatische overbelasting van mantelzorgers, ondanks wachtlijsten in ziekenhuizen en chronische tekorten in de thuiszorg… Over een paar jaar is het opgelost!

Inmiddels word ik er moe van. Begrijp me niet verkeerd. Ieder klein stapje in de wetenschap is waardevol. Iedere investering van de overheid of van de farmaceutische industrie kan ons een stap verder brengen. Misschien hebben onze kinderen daar ook echt voordeel van. Maar mag ik een verzoek doen?

Lieve persbericht-schrijvers en marketingafdelingen. Lieve journalisten van de landelijke pers. Lieve televisie-redacties en vakbladen. Als er weer een wetenschapper een minieme ontdekking doet, meestal op een muis, willen jullie dan niet elke keer doen alsof we over één week de oplossing voor alle medische zorgen hebben?

Mantelzorgers en patiënten hebben behoefte aan ondersteuning en hoop. Maar niet aan opgeklopte verhalen, niet aan luchtkastelen en niet aan valse hoop. Mantelzorgers en patiënten hebben iedere dag een flinke kluif aan zorgen. Voor elkaar. Maak ons niet gek met verhalen die pas over twintig jaar kloppen. Misschien. Help ons met tips om de dag door te komen. Geef ons hoop, maar keep it real.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top