Huwelijk op verzoek van kinderen nietig verklaard #dementie

De Bredase rechtbank heeft dinsdag het huwelijk van de 75-jarige Christina Soeters uit Roosendaal met de 59-jarige André S. met terugwerkende kracht nietig verklaard. De dochters van de vrouw hadden hierop aangedrongen omdat hun moeder ten tijde van de huwelijksvoltrekking in 2015 dementerend zou zijn geweest. De rechtbank geeft hen hierin gelijk. Het is de eerste keer in Nederland dat een huwelijk op verzoek van kinderen nietig wordt verklaard wegens dementie.

Niet in staat gevolgen te overzien
Onderzoek van een onafhankelijke deskundige toont aan dat Christina Soeters door haar ziekte tijdens de voltrekking van het huwelijk niet in staat was de gevolgen en betekenis ervan te overzien. Ook was het zeer twijfelachtig of zij op dat moment in staat was haar wil te bepalen.

De rechtbank verklaarde het huwelijk daarom nietig. Dat gebeurt met terugwerkende kracht, omdat tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank is gebleken dat André tijdens de huwelijksvoltrekking niet te goeder trouw was.

Plotseling getrouwd
Christina Soeters en André leerden elkaar in 2011 kennen en gingen kort daarna samenwonen. Enkele jaren later, in 2015, werd door een geriater vastgesteld dat bij de vrouw sprake was van ‘langer bestaande cognitieve functiestoornissen in het kader van dementie’.

In de maanden daarna werd het contact met haar dochters volledig verbroken. Bovendien werden de dochters onterfd. Ook bleken Soeters en André in november 2015 plotseling getrouwd te zijn. Pas na voltrekking van dit huwelijk heeft André zich actief ingezet voor hulpverlening aan zijn vrouw, aldus de rechter.

Stap in goede richting
Dochter Margita Soeters noemt het vonnis ‘een stap in de goede richting’. ,,Het is een goede uitkomst, maar het blijft een trieste zaak. Mijn moeder zit in een verpleeghuis. Ze heeft heel veel afgezien met deze mijnheer.” Wat de volgende stap is weet Margita Soeters nog niet. ,,Ik ga dit eerst eens laten bezinken. Die man woont nog in haar huis. Hij moet er zo gauw mogelijk uit. Wat er verder gaat gebeuren weet ik nog niet. Dat ga ik overleggen met mijn advocaat.”

bron:Telegraaf.nl

huwelijk-nietig-verklaard

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top