skip to Main Content

Hulpvraag van Willy: Wat zou jij doen?

Uit de mailbox van Mantelzorgelijk delen we vandaag het verhaal van mantelzorger Willy Pardijs. Zij zorgt voor haar zus Ria, die een verstandelijke beperking heeft. En Willy heeft een concrete vraag, die ze graag met de lezers van Mantelzorgelijk wil delen: wat zouden jullie in haar geval doen?

Ik wil graag bekendheid geven aan onderstaand verhaal. Mijn zus Ria is opgegroeid in Muiden en steeds verhuisd naar verschillende woongroepen in Almere als een gefrustreerd pakketje als het voor de omgeving te moeilijk werd om haar te begeleiden. De mooiste beloftes worden door de zorginstelling gedaan maar helaas zijn de afspraken steeds snel vergeten.

Eén jaar is het goed gegaan en dat is de gelukkigste tijd in haar leven geweest, toen woonde ze alleen met 1:1 begeleiding in een huisje op de Veldwierde in Almere Haven. Wat Ria er zelf over zegt is het volgende: Ze vragen wat ik wil en zeggen niet wat ik moet.

Dus wat doe je als je zus in een instelling woont waar ze haar beperken? Waar ze in een groep woont die totaal niet bij haar past. Waar ze niets kan doen omdat de begeleiders geen tijd hebben of omdat de andere bewoners er geen zin in hebben. Dit frustreert Ria enorm, ze zoekt ze ruzie en gooit ze haar kopjes tegen de muur kapot en als echt niemand naar haar wil luisteren loopt ze weg.

Ria heeft een verstandelijke beperking en ze loopt langzaam maar ze wil een gewoon leven! Wonen in een huisje, werken, koken, koffieleuten. Dit zijn de dingen die voor iedereen gewoon zijn. Alleen heeft mijn zus bij alles hulp nodig om het in goede banen te leiden.

Nu, wat zou het voor Ria toch fijn zijn om in een eigen huisje te wonen. Er staat genoeg leeg bij de ‘Overloop’ in Almere Haven, ze kan er zo in. De voordelen zijn: beschermd wonen, ’s nachts oproephulp, dicht in de buurt van de familie, op loopafstand van haar werk en dichterbij haar vrienden. Ze zou op bezoek kunnen bij de ouderen in de buurt om hun eenzaamheid te verzachten. En het allermooiste is dat ze dan weer de regie heeft over haar eigen leven terugkrijgt.

In een instelling wonen kost kapitalen. Thuis wonen met hulp dat is wat Ria wil. Is dit een droom of kan het echt?

Ik zou dit graag met iedereen willen delen en tips krijgen hoe ik onze droom uit kan laten komen.

Vriendelijke groeten,
Willy Pardijs, zus van Ria van den Berg

Beste lezers en volgers, wat zijn jullie eigen ervaringen met begeleid wonen? Hoe kan Willy dit het beste aanpakken? We horen graag van jullie!

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Het kan, maar zal heel wat voeten aan aarde hebben. Aan de andere kant kost dit weten dat ze ongelukkig is jou als mantelzorger ook veel kopzorgen, dus als ik je een aantal tips mag geven als professional:
  1. Zet eens in kaart wat jullie nodig hebben, en wat jullie zelf kunnen regelen. Een voorbeeldformulier kan je gratis krijgen via een mailtje naar info@partisa.nl met vermelding mantelzorgweb
  2. Als je in beeld hebt wat ze nodig heeft, kan je daar ook uren achter zetten. Waar heb je professionele hulp bij nodig, wat kan ze zelf of zelfstandig met begeleiding. Wat kan haar omgeving voor haar betekenen.

  3. Heb je dit plaatje compleet, kijk dan naar wat je nodig hebt en zoek gericht naar een plek dat dit kan bieden.

  Ik heb een aantal medewerkers in Almere die je graag willen ondersteunen als je een PGB voor begeleiding voor haar aanvraagt. Een andere organisatie dan Partisa inschakelen kan natuurlijk ook! Binnenkort komt er op Partisa een blog uit over maaltijdservices, een aantal ervan opereren door het hele land. Op die manier kan ze ook een paar keer per week een maaltijd maken, of jij als mantelzorger kan het voor haar maken, en kan ze een aantal dagen via tafeltje dekje ondersteunt worden.

  Heel veel sterkte en succes gewenst, ik zou het doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X