Hulphond Djack volledig van slag door knallende rotjes

Nu we weer tegen het einde van het jaar gaan, wil ik toch even dit bericht met jullie delen. Over een paar dagen is het al weer oud&nieuw. De tijd van het jaar dat we met z’n allen voor 70 miljoen euro de lucht in knallen. Hartstikke leuk maar er zijn ook veel mensen en dieren die daar ongelofelijk veel last van hebben. Vuurwerkknallen drijven veel honden weer tot wanhoop. ‘Baasje’ Barbara Trimbos voelt zich helemaal machteloos nu haar hulphond Djack dagenlang van streek is.

Djack is dagen van streek als in zijn buurt een rotje knalt. Dan kruipt hij van ellende onder te tafel, tot weinig meer in staat. Het dierenleed gaat bij haar baasje Barbara Trimbos door merg en been. ,,Djack is mijn assistentiehond,” zegt de vrouw uit Capelle aan den IJssel die lijdt aan een neurologische aandoening en afhankelijk is van een rolstoel. ,,Dankzij hem kan ik zelfstandig wonen. Djack doet alles voor mij. Maar als er vuurwerk in zijn omgeving knalt, is hij volledig van zijn stuk. Van alles dat op gesis lijkt, kan hij al helemaal overstuur raken.”

De rol die Djack speelt, roept een mengeling van verbazing als bewondering op. ,,In de supermarkt pakt hij op mijn aanwijzing produkten uit de schappen,” zegt de Capelse, die sinds vijf jaar weduwe is. ,,Bij de kassa betaalt Djack voor me. Dan pakt de cassière het geld uit zijn bek. Ook thuis doet hij van alles. Hij helpt met aan- en uitkleden. En met douchen. Hij wekt me op een vaste tijd. En als ik zou vallen, is hij in staat de alarmknop in te drukken. Dankzij Djack kan ik zelfstandig wonen. Zonder hem ben ik nergens.”

Niet aaien
De viervoeter, een kruising van een labrador en een Australische shepherd, dankt zijn vaardigheden aan een even uitgebreide als kostbare opleiding. ,,Djack kan zijn werkzaamheden niet doen als hij uit zijn concentratie wordt gehaald. Gelukkig weten veel mensen dat je een assistentiehond niet moet aaien. Maar over het effect van vuurwerk wordt onvoldoende nagedacht.”

Nederland kent veel honden zoals Djack. ,,Ze zijn van enorm belang,” zegt Trimbos. ,,Ze nemen veel functies van de thuiszorg over. Deze honden zorgen ervoor dat mensen met een beperking zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo hebben wij geen 24-uurszorg nodig en wordt opname in een zorginstelling voorkomen.”

Nadat onnadenkende kinderen onlangs rotjes naar Djack gooiden, kwam ze in actie. Trimbos kaartte het probleem aan in de buurtapp. Ze kreeg heel veel positieve reacties. Onder meer van ouders die beloofden dat zij extra zouden toezien dat hun kroost niet vroegtijdig met vuurwerk aan de slag zou gaan. ,,Veel mensen tonen begrip. Daar ben ik uiteraard heel blij mee.”Een vuurwerkverbod zou de ultieme remedie zijn, maar daar is Trimbos niet op uit. ,,Maar het is mij een lief ding waard dat vuurwerk uitsluitend wordt afgestoken in de nacht van oud en nieuw. Die paar uurtjes overleven Djack en ik wel.”

Afgekeurd
Trimbos hoopt met haar hartenkreet tegen het vroegtijd vuurwerkgebruik een breder publiek te bereiken. ,,Gehandicapten als ik hebben ook in december hun assistentiehond keihard nodig. Iets dergelijks geldt voor slechtzienden, die afhankelijk zijn van hun blindengeleidehond. Het is heel belangrijk dat ook zij met rust worden gelaten. Als een hond door vuurwerk getraumatiseerd raakt, dreigt zelfs het risico dat hij moet worden afgekeurd voor dit prachtige werk.”

hulphond-jack

bron:AD.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top