skip to Main Content

Houd de sandwichgeneratie in de gaten

Wie tegelijk zorgt voor een oudere en een jongere generatie, is een ‘sandwicher’. Dit zijn de mantelzorgers die dus op hetzelfde moment in hun leven voor een jongere én een oudere generatie zorgen en die zorgtaken combineren met een betaalde baan. Ze zijn trouwens steeds met meer, die ‘sandwichers’. Want we werken langer en er wordt door de vergrijzing steeds meer een beroep gedaan op volwassen kinderen om de zorg voor hun ouders op zich te nemen.

Een diverse, overbelaste generatie

Het is een heel diverse groep, die sandwichgeneratie. De grootste groep is tussen 45 en 65 jaar, met meestal nog opgroeiende kinderen in huis. Die vragen ook nog heel wat aandacht. En dan blijkt dat hun eigen ouders meer en meer hulp nodig hebben bij taken die ze vroeger probleemloos zelf deden. Zo moeten de sandwichers hun energie, tijd en aandacht meer en meer spreiden over die twee generaties – boven op hun baan. Ook twintigers of dertigers kunnen al in een sandwichpositie gedrongen worden. Zij zorgen dan voor hun eigen kleine kinderen en voor een vader of moeder die ziek is of meer zorg nodig heeft. Vaak komen ze heel plots in die situatie terecht.

Grootouder-sandwich

De ‘grootouder-sandwich’ is wel de snelst groeiende groep. We leven en werken steeds langer en dus worden steeds meer mensen al grootouder tijdens hun werkende leven. Grootouders willen een betekenisvolle rol spelen in het leven van hun kleinkinderen. Ze investeren veel vrije tijd in de kleinkinderen en proberen bij te springen als de ouders opvangproblemen hebben. Heel anders dan hun ouders nemen zij vaak een vaste dag per week voor hun rekening. Plots moeten ze (opnieuw) op zoek naar een nieuw evenwicht in de combinatie van gezin en werk.

Alle ballen in de lucht

Tegelijk zorgen voor je ouder wordende ouders, kinderen en/of kleinkinderen geeft vaak een heel fijn gevoel. Maar de sandwichgeneratie heeft het ook vaak zwaar te verduren. Ze moeten heel wat ballen in de lucht houden en zij zitten vaak in een spagaat door al die verantwoordelijkheden. Eén op de vijf werkenden tussen 50 en 56 jaar oud vindt de combinatie van werk en gezin problematisch. Dat is bijna net zo veel als bij jonge gezinnen.

 Niet gehoord en gezien

Sandwichers hebben het moeilijk, zowel mentaal als fysiek. Naarmate de zorgvraag van de oudere dierbare toeneemt, zal de vrouwelijke sandwicher over het algemeen minder gaan werken wat natuurlijk ook financiële gevolgen met zich mee brengt.
Het gevarenknipperlicht voor overbelasting komt bij deze mantelzorgers steeds meer op rood te staan. Het sociale leven moet vaak als eerste ‘on hold’ en er is nog bar weinig tijd voor ontspanning. Nog een gegeven: deze groep voelt zich met name bij beleidsmakers en mantelzorgondersteuners het minst gehoord en gezien.

Crisis

Vooral in deze coronacrisis staat deze groep mantelzorgers enorm onder druk. Na soms jaren zorgen en al die ballen in de lucht houden, is dit de groep die al redelijk overbelast de eerste golf in ging. Toen alle zorg aan huis wegviel hadden zij het enorm zwaar. Hoe ga je fulltime zorgen als je werkgever ook de nodige inzet van je verwacht? Hoe afschuwelijk is het om te moeten besluiten om vanwege de zorg van je zorgintensieve en kwetsbare ouder je kleinkinderen een tijdje niet te zien? Vanwege het besmettingsgevaar. Wat doet dit met een mens?

Mantelzorgbeleid

Hebben beleidsmakers deze groep mantelzorgers eigenlijk wel in het vizier? Is het huidige mantelzorgbeleid eigenlijk nog geschikt voor de sandwichgeneratie?  Is het niet de hoogste tijd om met de grootste groep mantelzorgers in Nederland in gesprek te gaan en te luisteren naar wat zij daadwerkelijk nodig hebben om de zorg voor hun ouders en hun banen vol te houden?  Houd deze groep in de gaten. Ze hebben het veelal lood en loodzwaar!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X