Hoofddorp: Mantelzorgers werken mee in woonzorgcentrum

bornholmWoonzorgcentrum Bornholm in Hoofddorp heeft een project opgezet om mantelzorgers te ondersteunen. Medewerkers van het landelijke kenniscentrum Vilans helpen het uitvoeren. ,,Als het werkt zoals wij denken dat het zal werken, wordt het ook bij andere centra van Amstelring ingevoerd’’, zegt locatiemanager Ligia Raalte.

Deze week was de officiële aftrap. ,,Wij willen samen met hen voor de cliënt zorgen’’, zeggen Raalte en Ria Bodeman van het project Partners in de zorg.

,,Wij waren geneigd om bij een nieuwe bewoner tegen de familie te zeggen: wij zorgen verder wel voor hem of haar. Voor een mantelzorger was weinig ruimte. Nu willen we samen met die mantelzorger de cliënt zich hier thuis laten voelen. Als iemand zijn dierbare wil douchen, kan dat. Als iemand samen wil eten, kan dat.’’

2467_lb-2Mee naar huis

In Bornholm wonen ruim honderd dementerenden en mensen met een lichamelijke aandoening. Daarnaast is er een grote revalidatieafdeling. Het samenwerken met mantelzorgers is ingegeven door bezuinigingen, maar wordt door Bornholm praktisch uitgewerkt. ,,Als iemand revalideert, is het heel goed om de mantelzorger daar bij te betrekken, want die neemt de cliënt straks weer mee naar huis’’, aldus Raalte.

De samenwerking van personeel en mantelzorger is gebaseerd op vertrouwen. ,,Wij laten zien hoe wij te werk gaan en bieden daarbij ruimte aan de mantelzorger. We willen het vertrouwen winnen zodat de mantelzorger gerust is op de verzorging van een dierbare. Heel belangrijk is ook dat wij onze waardering uitspreken voor het vele werk dat een mantelzorger heeft gedaan of nog doet.’’

Grote rol

Verpleeghuis Bornholm is in de loop der jaren veranderd en de bewoners ook. Raalte: ,,De mensen blijven steeds langer thuis wonen en pas als het echt niet meer gaat, ook niet met thuishulp, komen ze hier. Vroeger woonden mensen hier jaren, maar dat is al lang niet meer zo.’’

Daarbij kan de mantelzorger een grote rol spelen. ,,We merken wel dat er wat drempelvrees is om hier binnen te komen. Daar gaan wij iets aan doen.’’ Op een van de afdelingen wordt bijvoorbeeld een maandelijkse inloopmiddag voor mantelzorgers gehouden.

Theater

Het initiatief blijkt enorm te worden gewaardeerd. Zo pionieren zes ambassadeurs van Bornholm – de trekkers van Partners in de zorg – elk op hun eigen afdeling.

Met een speciale theatervoorstelling voor medewerkers en mantelzorgers is de aftrap gegeven. Op 9 juni is er nog een voorstelling voor andere Amstelring-vestigingen.

,,Wij willen dit project graag delen met anderen, want we staan allemaal voor dezelfde opgave om goede zorg te bieden voor minder geld.’’

Bron: Haarlems Dagblad, artikel geschreven door Bart Boele.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top