skip to Main Content

Hoe zorg je voor een dierbare in het verpleegtehuis? #tips

Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor je familielid. Een verhuizing naar een verpleeghuis zal die situatie veranderen. Je geeft veel uit handen. Maar ondanks dat veel mantelzorgers denken dat het ’t einde is van hun aandeel in de zorg, is dit zeker niet waar. Welke manieren hebben familieleden zelf ontdekt om mee te zorgen voor hun dierbare in een verpleeghuis?

1. Het vinden van andere en nieuwe manieren om te verzorgen
In een verpleeghuis krijgt de bewoner professionele hulp. Als familie kun je op andere manieren bijdragen – juist door de extra tijd die je aan je dierbare kunt besteden. Zo kun je het leven in het verpleeghuis zo aangenaam mogelijk maken.

2. Voelen dat je deel uitmaakt van het verpleeghuis
Het geeft een goed gevoel wanneer de verpleging de tijd neemt voor familie. Wanneer ze de betrokkenheid en aanwezigheid accepteren. Uiteindelijk heeft zowel de familie als de verpleging natuurlijk hetzelfde doel: een zo aangenaam mogelijk leven voor de bewoner.

3. Het hele plaatje zien
De bezorgdheid om je familielid zal nooit verdwijnen. Er zijn altijd dingen die in het verpleeghuis anders gaan dan dat je als mantelzorger zou doen. Maar onthoud dat er nu iemand anders ook zorg draagt voor je familielid. Een goede balans hiertussen vinden is essentieel.

4. Leren omgaan met stress
Wanneer een familielid naar een verpleeghuis gaat, levert dat vaak stress op. Je voelt je schuldig. Maar probeer het te accepteren. Door er veel en op jouw manier te zijn voor je familielid, kun je leren hier mee om te gaan.

5. Mogelijkheden voor jezelf zien
Mantelzorg is een zware taak. Wanneer je familielid naar een verpleeghuis gaat, is er meer ruimte voor jezelf. Probeer die ook te benutten. Dit heeft voordelen voor je energie en gezondheid. Je kunt langer deel uitmaken van de zorg voor je dierbare.

bron: Innovatiekring Dementie

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X