Hoe weet je of een verpleeghuis goed is? #dementie

sarah blomOuderen Psycholoog Sarah Blom blogt geregeld over haar ontmoetingen met professionals en naasten van mensen met dementie. Zij is een van de initiatiefnemers van ‘ Dementie in het theater‘.

OwZ biedt deskundigheidsbevordering aan professionals en naasten. Dit doet zij vanuit psychologie en hersenkunde, door middel van muziektheater programma ‘Dementie in Theater’ en aanverwante lezingen en workshops. OwZ bestaat uit een verband van (gepromoveerd ouderen-) psychologen en artiesten die de kracht van wetenschap en kunst bundelen om indrukwekkende en beklijvende leer- en werkvormen tot stand te brengen. Deze producten gaan in op de omgang van professional en naaste met de mens met dementie, maar ook met zichzelf en elkaar.

Met het blog ‘Hoe weet ik of een verpleeghuis goed is?’  dat zij in februari 2016 al schreef, reageert Sarah Blom op een onlangs geplaatst berichtje op de Facebookgroep Dementie Vandaag van een dochter die schrijft:

‘Donderdag gaan wij kijken bij 2 verpleegtehuizen voor mijn moeder. We hebben het maar haar besproken, maar ja, dat was ze na een minuut of 10 alweer vergeten. Eigenlijk wil ze niet weg waar ze nu woont, ze woont ook prachtig en ik kan het me heel goed voorstellen. Maar wij vinden het niet meer echt veilig. Toch vind ik het moeilijk om haar straks in te laten schrijven, maar ik weet het…het kan niet anders. Hebben jullie tips waar we op moeten letten, wat mijn moeder straks belangrijk vind misschien? We gaan naar een klein huis en naar een wat groter… Wat is jullie ervaring qua verzorging? Klein of groot?’

Met alle discussies die de afgelopen gevoerd zijn over de kwaliteit van verpleeghuizen in Nederland  en de angstgedachtes die daardoor ongetwijfeld bij mantelzorgers opdoemen, plaatsen we delen uit haar blog. Zodat je zelf weet waar je op kunt letten bij het zoeken van een goed verpleeghuis voor een dierbare.

Sarah schrijft daarover o.a. in haar blog: ‘Het aller, allerbelangrijkste is dat men zich niet énkel laat leiden door de sfeer. Ofwel volledig afgaat op de zogenaamde ‘gezelligheid’ van het huis. Hoe belangrijk sfeer en gezelligheid ook is, vooral voor de mens met dementie, een gezellig verpleeghuis biedt geen enkele garantie dat de geboden zorg ook van goede kwaliteit is. Wanneer deze om welke reden dan ook uiteindelijk ondermaats blijkt te zijn, is het met de gezelligheid overigens ook snel gedaan. Verkijk u ook niet op de grootte van de kamers. Grote en ruime appartementen is wellicht in onze beleving fijn, maar voor de mens met dementie kan dit toch een onbehagelijk (onveilig) gevoel oproepen. Daarnaast maken mensen steeds minder gebruik van hun appartement. De meeste bewoners verblijven overdag op de woongroep. Kijk daar liever rond: is het huiselijk? Voelt het geborgen en warm aan? Is de inrichting herkenbaar? Is het misschien te erg gemoderniseerd zodat de ‘ziel’ uit het huis is verdwenen?’

Sarah adviseert om de volgende vragen te stellen als je in een verpleeghuis gaat kijken:

  • Worden de verzorgenden dagelijks ondersteund door een multi disciplinair team, dat minimaal bestaat uit een arts en een psycholoog en liever nog aangevuld met een fysiotherapeut, diëtiste en ergotherapeut?
  • Werkt er minimaal 4 dagen een psycholoog in huis zodat bij gedragsproblemen, calamiteiten en ook gewoon een goede psychologische behandeling en begeleiding geboden kan worden. Een psycholoog die zorgteams en naasten adviseert, klinische lessen verzorgt en cliëntgesprekken voert.
  • Wordt er binnen de organisatie periodiek (minimaal 2 keer per jaar) een multidisciplinair overleg gevoerd over een cliënt? En is het toegestaan voor familie om tijdens dit overleg aanwezig te zijn? Waarop is de keuze gebaseerd familie al dan niet dit overleg te laten bijwonen?
  • Worden er voor de cliënt tussentijdse omgangsoverleggen georganiseerd om complex gedrag en stemmingsproblemen te bespreken?
  • Is er een ethische commissie voor wanneer bepaalde moeilijke beslissingen genomen moeten worden? Denk aan cliënten die een relatie met elkaar aangaan en beiden nog een partner hebben. Hoe moeten we hier als organisatie, als team, familie mee omgaan?
  • Is er een onafhankelijke klachtencommissie samengesteld waar je met je klacht naartoe kunt? Hoe gaat deze te werk?
  • Hoe is het contact met de familie vormgegeven? Worden er familieavonden georganiseerd? Is het mogelijk voor de familie om praktische zorg, wanneer zij dit wensen, uit te voeren? Is er eventueel een cliëntenraad/familieraad?
  • Hoe worden de verzorgenden ondersteund? Worden zij regelmatig bijgeschoold? En wat is het opleidingsniveau? Wordt er met invalskrachten gewerkt, zo ja, hoe vaak en wanneer?
  • Worden er dagactiviteiten georganiseerd voor de cliënten? Worden er ook individuele activiteiten geboden voor cliënten die om welke reden dan ook niet meer kunnen deelnemen aan de groepsactiviteiten. Is er een activiteitenbegeleider aan het huis verbonden?

Het fantastische blog haalde vorige week zelfs de Telegraaf!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top