skip to Main Content
Hoe Voorkom Je Dat Mantelzorg Te Zwaar Wordt? #tips

Hoe voorkom je dat mantelzorg te zwaar wordt? #tips

Je herkent het wellicht wel. Je dierbare heeft steeds meer zorg nodig en voor jou wordt het steeds zwaarder om alle ballen in de lucht te houden. Hoe voorkom je dat de mantelzorg niet te zwaar wordt? Op Gezondheidsnet.nl zag ik in een artikel vijf handige tips:

 

1.Vraag hulp en accepteer hulp. Het lijkt een open deur, maar veel mantelzorgers vinden het nogal eens moeilijk  om hulptroepen in te schakelen. Ze willen het liefst alles zelf doen. 38 procent van de werkende mantelzorgers is onbekend met de bestaande wettelijke regelingen op de werkvloer 9W&M 2017). Informeer ernaar bij personeelszaken. Maak eventueel gebruik van (onbetaald of betaald) verlof. Het blijkt dat 24 procent van de mantelzorgers geen gebruik maakt van calamiteitenverlof, terwijl ze dit wel zouden willen (W&M 2017).

2.Besteed taken dus uit, zodat je je kostbare tijd ook echt aan tijd-met-elkaar kunt besteden. Het huis schoonmaken of de boodschappen doen, hoef je niet per se zelf te doen. Misschien is er een buurkind dat iets wil bijverdienen?  Of kun je hulp in de huishouding regelen?  Bestel boodschappen online en laat ze thuis bezorgen.

3.Laat degene voor wie je zorgt – indien mogelijk – nog zoveel mogelijk zelf doen. Dat is goed voor de eigenwaarde van diegene en ontlastend voor jou.

4.Denk eens aan een vrijwilliger. Bij jou in de buurt is misschien wel een vrijwilligerscentrale waar je je kunt aanmelden voor klusjes in- en om het huis, een ritje naar het ziekenhuis, het uitlaten van de hond of voor een praatje.

5.Hou vast aan je eigen ontspanning. Een ochtend in de week naar de tennisvereniging, toeren op de motor of bloemschikken.  Als je dat altijd al deed, moet je daar vooral mee doorgaan. Lever niet alles in.

Bron: gezondheidsnet.nl

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X