Hoe vier je de feestdagen met iemand die dementie heeft #tips

Over vier weken zitten we al weer midden in de feestdagen. Kerstmis en de jaarwisseling zijn traditiegetrouw dagen die we graag samen met vrienden en familie vieren. Maar voor veel familieleden en mensen met dementie zijn de feestdagen een stressvolle tijd. Alzheimer Nederland geeft enkele tips om de feestdagen voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

Thuisblijven of samen vieren?
Bespreek met de persoon met dementie wat hij of zij prettig vindt. Wordt het thuisblijven of met de hele familie kerst vieren? In veel zorginstellingen kunnen bewoners en een paar familieleden samen genieten van het kerstdiner. Zo kan de persoon met dementie gewoon thuisblijven en heeft hij/zij toch gezelschap.

Vermijd drukte
Als de persoon met dementie ervoor kiest om bij u thuis te komen, houd er dan rekening mee dat veel drukte voor hem of haar niet prettig is. Laat de persoon met dementie als eerste komen, zodat u wat tijd met hem alleen heeft voordat de andere visite arriveert.

Ruimte voor middagrust
Voor mensen met dementie kan het fijn zijn om ’s middags even te rusten. Geef de persoon met dementie de mogelijkheid om zich even terug te trekken.

Wandeling als activiteit
Een wandeling helpt de zinnen te verzetten en nieuwe energie op te doen. Een frisse neus halen doet het hele gezin vaak goed. Een leuke onderbreking voor het gehele gezelschap.

Houd tradities in stand
Zet familietradities voort. Probeer te doen wat u normaal gesproken ook altijd deed tijdens de kerstdagen, bijvoorbeeld bij familie op bezoek of naar de kerk gaan. Waak er wel voor dat het niet te druk wordt voor de persoon met dementie.

Samen zingen
Zing samen al uw favoriete kerstliedjes. De meeste families heeft een aantal liedjes die vroeger of nog steeds veel gezongen werden tijdens de feestdagen. Zelfs als de persoon met dementie moeite heeft met spreken, gaat zingen vaak nog wel goed.

kerstmis-tafel

Betrekken bij bereiding feestmaal
De persoon met dementie wil misschien helpen met de bereiding van het kerstdiner. Betrek hem of haar bij uw bezigheden. Het geeft de persoon met dementie het gevoel dat hij of zij nuttig is en erbij hoort.

Kleinere porties en servetten
Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Zorg er voor dat er voor iedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt de persoon met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

Zelf ook genieten
Zorg voor jezelf. Veel familieleden leggen tijdens de feestdagen de lat hoog voor zichzelf. Stel realistische doelen, vraag en accepteer hulp en verdeel de taken over familieleden. Je kunt bijvoorbeeld iedereen een deel van de maaltijd laten bereiden. Neem af en toe ook wat tijd voor uzelf, al is het maar een paar minuten.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top