Tips Voor Mantelzorgers UA

Hoe kan ik overzicht houden in de medicatie? #tips

Als de patiënt meerdere medicijnen tegelijk gebruikt, is het vaak lastig voor een mantelzorger om overzicht te houden. De Nederlandse apothekers hebben een aantal tips op een rij gezet om de medicatieveiligheid te verbeteren. Altijd handig dus ik deel ze hier even.

Vraag om een actueel medicatieoverzicht
Apothekers spelen een sleutelrol bij het bijhouden en beheren van medicatiegegevens van een patiënt. Op basis van een actueel medicatieoverzicht kunnen zorgverleners rekening houden met medicijnen die al worden gebruikt en op basis daarvan de juiste beslissingen nemen. Vraag de apotheker daarom om dit overzicht. Deze kan hij geven wanneer de patiëntdaar (schriftelijk) toestemming voor geeft. Neem het overzicht mee als de patiënt naar het ziekenhuis gaat.

Laat een innameschema opstellen
Voor de mantelzorger is het niet altijd makkelijk om te onthouden welke medicijnen de patiënt, wanneer en in welke dosering moet gebruiken. Bij de apotheek kunnen ze een innameschema maken. Als er heel veel medicijnen moeten worden geslikt, is er ook nog de mogelijkheid om een medicijnrol te laten maken, waarin de medicijnen per toedieningstijdstip zijn verpakt.

Vertel welke medicijnen de patiënt gebruikt
De patiënt kan via verschillende artsen, verschillende medicijnen voorgeschreven krijgen. Soms weten ze dit niet van elkaar. Of soms is een arts niet op de hoogte van een wisselwerking of bijwerking. Deel dit altijd met de eigen apotheker zodat hij het medicatieoverzicht actueel kan houden. Meld overigens ook middelen die worden gebruikt zonder recept zoals ibuprofen en homeopathische middelen.

Geef wijzigingen in medicatie door
Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. De medicijnen werken dan niet goed. Andere medicijnen versterken elkaar juist. De patiënt kan dan meer last krijgen van bijwerkingen. Laat daarom altijd aan de apotheker weten wanneer bepaalde medicijnen niet meer worden gebruikt of als de dosering is gewijzigd.

Wees alert op bijwerkingen van medicijnen
Informeer bij de apotheker welke mogelijke bijwerkingen de patiënt kan verwachten. Wees alert of deze klachten en symptomen zich voordoen en deel dit met de apotheek. Ook als de patiënt in het verleden al slechte ervaringen heeft gehad met bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld een allergische reactie als gevolg van een antibioticum. De apotheker legt dit dan vast in het dossier van de patiënt zodat hier rekening mee kan worden gehouden en zorg op maat kan worden geboden.

Deel ervaringen
Mantelzorgers zijn vaak de eersten die signaleren of de medicijnen naar behoren werken, bijvoorbeeld bij pijnbestrijding. Maar ook of er problemen zijn met medicijnen, bijvoorbeeld slaperigheid, sufheid, slikproblemen, diarree of verstopping. Blijf ervaringen delen met de apotheker zodat hij samen met de arts kan bepalen of het voorgeschreven medicijn de juiste is.

bron: gezondheid en co

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

X