skip to Main Content
Hoe Lang Houd Je Het Vol? #mantelzorg

Hoe lang houd je het vol? #mantelzorg

Naast het werken in een verpleeghuis heb ik ook ervaring als mantelzorger. Een vreemd begrip vond ik het, en nog steeds heb ik daar mijn gedachten bij. Dan vraag jij je nu misschien af wat ik dan een mantelzorger vind. Is niet iedereen mantelzorger dacht ik weleens. Immers, we zorgen allemaal toch wel in meer of mindere mate voor elkaar?! Als je kleine kinderen hebt is het heel normaal dat je voor ze zorgt. Natuurlijk is dat geen mantelzorg, dat is normaal. In de maatschappij noemen we pas iets mantelzorg als iemand voor een ander zorgt die extra zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte. Daar hoef ik bij mantelzorgelijk niets over te vertellen. Jullie weten wel wat dit is! Voor alle andere lezers … kijk op wikipedia of vraag het eens aan iemand die zich herkent in de term mantelzorger. Vooral dat laatste doen, want daar leer je pas het echte verhaal van kennen.

De titel bij deze blog heb ik gekozen omdat ik onlangs weer een verhaal van iemand las. De ouders van een ernstig gehandicapt kind die nu net volwassen, dus 18 jaar, is. Na alle jaren van nachtdienst merken zij nu dat ze wel heel erg moe zijn en het eigenlijk niet meer kunnen volhouden. Niet alle dagen van de week …
Toen ik dat las dacht ik ook terug aan de verhuizing van mijn schoonmoeder. Toen de ziekte van Parkinson zo ver gevorderd was dat het verzorgingshuis echt niet meer ging kon zijn 150 km verhuizen om bij ons in de stad te komen wonen in een verpleeghuis. Mijn man en ik vonden dat zijn moeder meer gebaad was bij dagelijks een kort bezoek dan af en toe een heel lang bezoek zoals dat anders ging op grote afstand. Dat was ook zo, maar daarmee legden we ons wel een druk op. Dagelijks bezochten we haar, 4 dagen in de week mijn man, meestal na zijn werk vroeg in de avond en 2 dagen in de week overdag kwam ik langs. Op de zondag kwam heel trouw een andere zoon ruim 100 km heen en weer 100 km terug. Als hij niet kon gingen we soms ook samen, mijn man en ik.

Na 5 jaar in dit schema te hebben geleefd is mijn schoonmoeder overleden. Dat is nu een jaar geleden. Langzaamaan zijn we weer gewend aan de nieuwe, voor de meeste mensen normale, structuren van de dag. Overigens deden we dit naast het mantelzorgen van onze eigen zoon die ook “niet echt lekker ging” en in die periode begeleid moest gaan wonen.
Achteraf zei mijn man: “Ik heb vaak gedacht ‘hoe lang houd ik dit vol?’”. “Ik dacht een jaar lukt ons wel, vijf jaar wordt zwaar en tien jaar redden we niet.”. En ja, het was niet altijd even makkelijk, maar we zijn heel gelukkig dat we dit hebben kunnen doen.

Waarom houd je het wel vol? Ik denk dat wij het geluk hebben gehad dat we erg op een lijn zaten. Met elkaar in gesprek bleven en onze zorgen en verdriet deelden. Daarnaast begreep ik door mijn werk veel van het reilen en zeilen in het verpleeghuis, en van de ziekte. Zo kon ik handige en nuttige tips geven in de omgang met zowel het personeel als mijn schoonmoeder.

Langzaam komen wij weer in een eigen ritme. Achteraf kunnen we pas tot rust komen. Dat voelen we nu pas. Op de momenten dat ik me dat bedenk, denk ik aan alle mensen die nog midden in de mantelzorg zitten. Je verlegt je grenzen en je gaat maar door. Tot …. ja, tot wanneer? En tegen elke prijs? Meestal ga je wel door… meestal met liefde, anders uit respect, en die zijn beide onbetaalbaar …

Aan iedereen die mantelzorger is wil ik zo een supporter aan de zijlijn zijn: Houd vol!
Lida Zegel – van Tiel
MaatContact blogt exclusief voor Mantelzorgelijk.

Avatar

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X