Hoe kom ik als mantelzorger aan beschermende middelen? Wij hebben een idee!

Hoe kom ik als mantelzorger aan beschermende middelen? Dat is de meest gestelde vraag, die wij vanaf half maart via de hulplijnen te horen krijgen. Op alle vlakken kunnen mantelzorgers voldoen aan de maatregelen van het RIVM, behalve die van 1,5 meter afstand houden. Niet zo gek want hoe verzorg je een hulpbehoevende persoon in godsnaam op afstand? Dat is niet te doen!

We snappen die vraag natuurlijk heel goed. Die wordt namelijk ingegeven door het feit dat mantelzorgers hun dierbaren – koste wat het kost – altijd veilig willen houden. In deze coronacrisis betekent dat dus het dragen van persoonlijke beschermende middelen om je dierbare of jezelf niet te besmetten.

Signalen van mantelzorgers en verzorgenden

Vanaf de eerste week dat wij die signalen van mantelzorgers ontvingen, gaven we die door aan het ministerie van VWS. We krijgen aan de hulplijn inmiddels ook signalen van verontruste verzorgenden, verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers. Sommigen waren zelf snotterig, anderen moesten ouderen helpen die ziek zijn. Dat deden zij met slechts een zorgelijke vraag: Is het Corona? Niemand wist het zeker. Getest werd er niet. De RIVM-richtlijnen schreven toch niet voor niets voor dat bij niezen of hoesten ‘persoonlijke beschermingsmaatregelen’ nodig zijn? Kortom, zorgen alom!

Het heeft even geduurd maar inmiddels is de kogel eindelijk door de kerk: Door een motie in de Tweede Kamer zal de herverdeling van beschermende middelen anders georganiseerd gaan worden. Alle zorgmedewerkers kunnen getest worden. En in sommige gevallen mogen mantelzorgers nu ook beschermende middelen gebruiken bij hun zorgtaken. Dat houdt in: alleen bij klachten zoals verkoudheid en koorts.

Nu wil het probleem dat er wereldwijd een tekort aan deze middelen is. Dus hoe kom je als mantelzorger dan – in de huidige hiërarchie van de verdeling – in godsnaam aan die spullen? IC’s, ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorg gaan logischerwijs natuurlijk altijd voor. Dan blijft er voor mantelzorgers weinig te verdelen over. Hoe moet dat dan?

Misschien helpt dit

Nu het hoge woord eruit is dat mantelzorgers ook risico lopen en beschermende middelen mogen gebruiken, zijn wij van Mantelzorgelijk op onderzoek uitgegaan.

Onze inbox wordt al weken gespamd door aanbieders van beschermende middelen. Wij vonden het niet chique en wijs om die aan onze achterban te bieden, want zorg-professionals gingen voor en wij hadden geen zicht op de aangeboden kwaliteit. Nu denken wij dat het kan. Er komen immers aangepaste richtlijnen voor mantelzorgers. Na flink overleg met een voor mij bekende leverancier uit mijn eigen netwerk, kunnen jullie vanaf nu bepaalde beschermende middelen bestellen via de webshop van Beauty Sellers. 

Naast professionele wegwerp handschoenen en verschillende desinfecterende artikelen, kun je in deze webshop ook terecht voor de zogenaamde KN95 mondkapjes, die voldoen aan alle normen. Helaas zijn de simpeler en goedkopere 3 laags mondmaskers al een tijdje uitverkocht. Zodra ze er weer zijn kun je die ook bij deze firma kopen. Zoals je in de webshop zult zien, geldt er bij de aanschaf van dit product een staffelkorting: hoe meer je aanschaft, hoe goedkoper het product. Let wel: alle prijzen getoond zijn exclusief BTW.

Kies  bij je bestelling de optie: Set mantelzorg maskers zodat men bij de afhandeling weet dat het om een particuliere verkoop gaat. Normaal verkoopt deze firma natuurlijk alleen aan de branche.

De bestelling en afhandeling van deze producten gaat geheel via Beauty Sellers. Daar kunnen wij jullie helaas niet verder bij helpen. Bij vragen verzoeken wij je om direct contact op te nemen met de leverancier. Op die manier ontlasten we onze hulplijnen zo veel mogelijk.

We hopen dat we jullie hiermee een klein beetje geholpen hebben in de zoektocht naar persoonlijke beschermende middelen.

Sterkte en blijf gezond!

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top