skip to Main Content
Hoe Is Het Om Zelf Zorg Nodig Te Hebben? #tips #dementie

Hoe is het om zelf zorg nodig te hebben? #tips #dementie

Heb jij als mantelzorger weleens stilgestaan hoe het zou zijn als jij de zorg nodig zou hebben die je de ander nu geeft? Hoe is het om afhankelijk van hulp van een ander te zijn. Vraag jij weleens aan een ander om hulp? Ik niet zo snel, nou ja … eigenlijk niet. Je wil een nader toch niet tot last zijn?! Maar wat als je niet anders kan, als je de ander wel nodig hebt om te overleven. Hoe ga je daar dan mee om.

In mijn blogs schrijf ik vaak over dementie. Wat mijn ervaringen zijn en wat ik denk dat zinvolle informatie is om te weten. Niet te moeilijk, gewoon beschreven van wat ik heb meegemaakt, gehoord of gezien heb. Deze keer wil ik het een keer omdraaien. Ik zou je graag een keer willen laten denken over hoe het andersom kan zijn. Hoe en wat jij dan zou willen of hoe jij zou reageren. Ik zal een paar situaties omschrijven:

Oma komt alleen te staan.
Opa die oma overal naartoe reed is weggevallen. Oma zit thuis in het buitengebied en komt nergens meer. Een kennis biedt aan om naar een vaste activiteit te rijden waar deze ook zelf naartoe gaat: “Je mag me altijd vragen, ik rijd je graag.”. De oma moest wat moed verzamelen om de eerste keer te vragen, maar besloot het uiteindelijk wel te doen. De kennis antwoordde: “Oh, toevallig ga ik deze keer niet, ik ben dan weg.”. De oma bleef wat verdrietig achter, maar wist ook dat dit kon voorkomen. Nog 2x daarna heeft de oma haar neus gestoten omdat de kennis telkens toevallig net iets anders had: “Ik zeg gewoon eerlijk als het niet uitkomt, maar vragen mag altijd.”. Deze oma heeft deze kennis nooit meer gevraagd, maar voelde een enorme drempel om anderen te gaan vragen. Dan maar niet …
* Er zijn veel mensen die ik dit hoor vertellen. Zowel van de aanbieders als van de vragers. Zelf vind ik het altijd lastig omdat het verhaal van de oma me altijd in mijn hoofd spookt, maar ik ook vind dat vragen altijd mag zolang ik ook maar nee kan zeggen.

Een kind met een hulpvraag
Als je een kind krijgt heeft deze in eerste instantie als baby alle zorg nodig. De zorg wordt, normaal gesproken, steeds minder en gaat over in zelfstandigheid. Maar wat als die zelfstandigheid niet vanzelfsprekend is door een aandoening in het hoofd. Uiterlijk is er niets zichtbaar maar intern krijgt het kind niet alles op orde. Het kind ziet alle andere leeftijdgenoten steeds meer zelf doen en wil net als hen dat ook doen. Het kind denkt ook dat dit kan en ziet zijn beperkingen niet. Hoe lastig is het dan hulp te accepteren?! Stel je voor dat iemand anders jou (continue) wil helpen terwijl je het best zelf kan, tenminste dat denk je… Als je dat bedenkt ga je dan anders om met je zorg geven? Stel je dan misschien andere vragen? En kan je ook begrijpen als een puber geen hulp accepteert? Ook als dat je eigen kind is?!
* Als ik een moeder hoor vertellen over dit dilemma hoor ik nog meer. Naast de worsteling die zij zelf heeft wil ze dit ook delen in haar familie. De familie ziet alleen een gezond kind en snapt het niet, vind misschien wel dat de moeder zich te veel zorgen maakt en het kind alleen maar verwend… Er zijn geen opleidingen om dit te leren. Door vallen en opstaan komt ook deze moeder weer verder. Hopelijk deelt zij ooit ook haar ervaringen in blogs.

Er zijn zo nog veel meer verhalen die ik doorgeven, maar waar het om gaat is hoe je naar de ander kan kijken. Hoe zou jij het doen en ervaren als het andersom zou zijn?

Ik wens iedereen de harmonie met elkaar. Het begrip voor de situatie van de ander voor de nodige rust en ontspanning samen.

Lida Zegel – van Tiel
MaatContact blogt exclusief voor Mantelzorgelijk.
Februari 2018

Avatar

Lida Zegel

Met MaatContact helpt Lida zowel mensen met dementie als hun omgeving. *Samen rust krijgen door te begeleiden bij situaties waar veel spanningen worden ervaren. *Kennis delen om ook anderen de handvatten van voor echt in contact zijn te geven. *Of miMakker Blos inzetten voor een ontmoeting van hart tot hart.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X