skip to Main Content

Hoe gaat het nu in de verpleeghuizen?

Terwijl landelijk de besmettingen lijken te dalen, blijven de zorgen rond de verpleeghuizen groot. In de eerst golf werden veel instellingen volledig gesloten. Omdat daarmee de kwaliteit van leven van de bewoners en hun dierbaren zwaar onder druk kwam te staan, is besloten dat dat nooit meer mocht gebeuren. Maar hoe gaat het nu in de verpleeghuizen en instellingen?

Stille ramp

Daar waar er vijf weken geleden er nog 287 verpleeghuizen met besmettingen te maken hadden, zijn het nu al 680 locaties. Dat is ruim een kwart! In bepaalde regio’s ligt het percentage nog veel hoger. Dit is vergelijkbaar met de situatie in maart/april van dit jaar. Toen spraken we over een ‘stille ramp’ omdat alle aandacht naar de ziekenhuizen en IC’s ging. Maar gaat het nu echt anders?

Zorg in de knel

Er zijn dus veel locaties die te kampen hebben met besmette bewoners die extra zorg nodig hebben. Maar ook is het (ziekte)verzuim hoog omdat een groot aantal medewerkers ziek zijn of in quarantaine zitten. Hierdoor komt de zorg in de instellingen in de knel. Zo erg zelf dat er wordt geroepen om extra handen en zijn bijvoorbeeld de medewerkers van de Efteling ingezet om deze druk te verlichten.

Onder controle?

Toch lijkt de situatie in de instellingen niet geheel onder controle. Ondanks eerdere besluiten dat de kwaliteit van leven zeer belangrijk is en dat er geen sprake meer mag zijn van een volledige lockdown, krijgen we toch weer signalen van mantelzorgers dat instellingen volledig gesloten worden. Dat ze niet op bezoek mogen gaan of dat hun dierbare letterlijk wordt opgesloten in de kamer. Wij vragen ons af hoe het nu echt gaat in de instellingen.

Hoe gaat het?

Iedereen begrijpt hoe belangrijk het is om in de verpleeghuizen het aantal besmettingen onder controle te houden. Maar hoe gaat het daar nu echt? Wordt er daadwerkelijk genoeg rekening gehouden met de kwaliteit van leven of regeert alleen de angst voor het virus? Worden er nog steeds familieleden buiten gehouden en zodoende bewoners geïsoleerd? Is het beleid van de instelling duidelijk gecommuniceerd? Worden er preventief mondmaskers gebruikt? Weet je als mantelzorger waar je aan toe bent in deze tweede golf? We horen het graag van jullie.

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X