Hoe gaan autistische jongens om met seks? #onderzoek

seks jongerenHoe gaan jongens met autisme om met seksualiteit? Hierover leven verschillende ideeën. Veel mensen hebben het idee dat jongeren met autisme trager zijn in hun seksuele ontwikkeling. Anderen zeggen dat ze er helemaal niet mee bezig zijn of dat ze vaker ongepast of afwijkend seksueel gedrag stellen. Tot op heden is er amper onderzoek waarin jongens met autisme zelf werd gevraagd naar hun ervaringen, ideeën en verwachtingen.

Daar is nu verandering in gekomen met het proefschrift van Jeroen Dewinter. Dewinter onderzocht normaalbegaafde jongens met autisme, die bij aanvang tussen 15 en 18 jaar oud waren, en vergeleek hun seksuele ontwikkeling met jongens uit het gewone onderwijs in Nederland.

Het onderzoek leverde meer gelijkenissen dan verschillen op tussen de jongens met autisme en de jongens in de algemene bevolking. Bijna allemaal hadden ze ervaring met verliefdheid, en met solo-seks. Nét iets meer jongens met autisme hadden echter geen ervaring met een partner, omdat het hen niet interesseerde, maar ook omdat ze geen partner vonden of durfden te benaderen. De jongens met autisme en seksuele ervaring startten daar mee op vergelijkbare leeftijd als hun leeftijdgenoten.

De complexiteit van het leren over en omgaan met seksualiteit en relaties kwam wel naar voren, en een aantal jongens raakte in moeilijkheden. Dewinter pleit dan ook voor vroege en uitgebreide seksuele vorming van deze jongeren.

Dewinter promoveert op 11 maart aan de Universiteit van Tilburg.

Bron: medical facts

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top