Foto © Claudia Otten

Hoe ga je om met iemand die ziek is, of met de partner?

Het zal geen verrassing zijn als ik schrijf dat het leven van mijn vrouw en mij op momenten zwaar is. Maar ook mensen in onze omgeving hebben hier moeite mee weten wij.
Ik vond op internet een artikel met een pakkende kop welke de lading van dit blog meteen duidelijk maakt. Moet ik er wel bij zeggen dat ik een beetje knip en plak uit het artikel en hier en daar aanpas:
‘Ik weet niet wat ik moet zeggen’: hoe ga je om met iemand die ziek is of met de partner ?
Het artikel gaat eigenlijk over de ervaringen van de zieke, maar verbuig het naar mijn situatie als mantelzorger. Dit omdat ik in onze omgeving bemerk dat het speelt.
Het is een vraag waarmee veel mensen worstelen: wat zeg je tegen mij? Dus houden veel mensen hun mond – maar juist dat vinden mantelzorgers dus ik ook misschien nog wel het vervelendst.
Sommigen zijn misschien bang dat ze zelf moeten huilen, anderen kunnen de juiste woorden niet vinden of zijn bang de mantelzorger of mij te kwetsen. Het gesprek aangaan vinden veel mensen lastig. Een deel kiest ervoor om helemaal niets te zeggen. Maar ik begrijp wel dat het ook voor de ander heel moeilijk is.
Toch is er één advies voor mensen die hier in hun omgeving mee te maken krijgen: negeer niet. “Al steek je maar even een hand op. Ik ben contacten verloren omdat de ander niet wist hoe hij of zij moest omgaan en me dus maar negeerde. Dat doet pijn.”
Al zeg je maar dat je niet weet wat je moet zeggen, dat is beter dan niets.”
Ik vind het altijd prettig als mensen dat zeggen. Of dat ze uitspreken dat ze niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daar kan ik wat mee.
Het ‘t belangrijkst dat je mensen de kans geeft om te praten. “Er te zijn, te luisteren en mensen het gevoel te geven dat naar hen geluisterd wordt. Een vraag als ‘hoe gaat het’, die sommige mensen ongemakkelijk vinden, kun je prima stellen. Als je maar het gevoel geeft dat je echt geïnteresseerd bent in het antwoord. Dus niet zoals je zou doen als je iemand in het voorbijgaan tegenkomt. En ook accepteren dat het antwoord niet ‘goed’ zal zijn.”
“Emotie is het mooiste wat je met iemand kunt delen. En misschien helpt het mij ook wel, dat die dan een signaal krijgt dat zijn of haar emoties ook mogen worden getoond. Het zou mij in elk geval raken als iemand moet huilen, dus ik zou me daar niet voor schamen.”
Ik hoop dat mensen hier wat mee kunnen.
xxx Eric

"Ik ben mantelzorger, een trotse mantelzorger."

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top