skip to Main Content
Het Zwarte Gat Na Mantelzorg ©  – Jolanda Vertelt Haar Verhaal

Het zwarte gat na mantelzorg © – Jolanda vertelt haar verhaal

Twee weken geleden plaatste ik een artikel over het zwarte gat waar mantelzorgers in vallen, na een periode van intensieve mantelzorg voor een dierbare. Ik vroeg in dat artikel om ervaringen van mantelzorgers die deze ervaring hebben (gehad). De reacties waren enorm en het maakte me duidelijk dat dit dus weer één van die onderwerpen is, waar nog veel te weinig over gesproken wordt.  Daar kunnen we nu – met elkaar – verandering in brengen. De berichten vol ervaringen van (ex)mantelzorgers mag ik namelijk allemaal met jullie delen. Je kent ons motto: Delen helpt!

Vandaag deelt Jolanda haar ervaringen:

Hallo Marjolijn,
Je vraagt om tips e.d. rondom dat zwarte gat na -intensieve- mantelzorg. Ik zit nog in dat gat want mijn naaste, mijn vader, is 2 maanden geleden overleden. Ik heb vanaf 2000 een klein beetje, vanaf 2006 een beetje meer, en vanaf 2014 intensief gemantelzorgd.
In mijn huidige 2 maanden zonder zorg heb ik enorm veel aan slapen, slapen en slapen. Daarnaast maak ik lange wandelingen met onze hond en zoeken we, man en ik, ook natuurgebieden op om te wandelen. Als hobby had ik altijd haken, dat heb ik inmiddels weer opgepakt. Het belangrijkste voor mij is niets eisen van mezelf, ik ben zó moe dat de huishoudelijke dingen minder vlot gaan. Ik mag van mezelf een dag op de bank liggen als ik geen energie heb, de volgende dag gaat het vaak wel. Het is nog te vroeg om actief bezig te gaan om sociale contacten op te zoeken, ik heb nog veel te verwerken en daardoor weinig trek om sociaal en gezellig te doen terwijl ik dat van binnen nog niet zo voel. Eén bevriend stel is gebleven, zij begrijpen wat er speelt, daar heb ik echte gesprekken mee en kan ik mezelf zijn. Dat geeft energie.
Ik hoop dat je veel nuttige tips krijgt om door te kunnen geven.
Hartelijke groet,
Jolanda
Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X