skip to Main Content

Het wordt gewoon weer kerst

Dit jaar is voor iedereen in álle opzichten ontzettend heftig geweest. Doordat je dit jaar plotsklaps mantelzorger werd. Doordat de zorg voor je dierbare ineens veel intensiever werd. Doordat de zorg thuis niet meer ging en je dierbare werd opgenomen in een verpleeginstelling. Doordat we afscheid hebben moeten nemen van degenen die ons zo dierbaar waren. Maar natuurlijk ook doordat we afgelopen maart overvallen werden door een ontzettend akelig virus, met alle gevolgen van dien. En ondanks dat we met heel veel heftigs geconfronteerd zijn; het wordt gewoon weer kerst.

Zorgen, groot en klein

Veel mensen om ons heen maken zich momenteel grote zorgen om het feit dat ze deze corona-kerst door álle beperkingen van de lockdown niet op vakantie kunnen, niet kunnen kerstshoppen, de kerstborrel op het werk moeten missen, niet uiteten met vrienden kunnen gaan of er op een van de kerstdagen niet op uit kunnen trekken. En dat ze maar met heel weinig mensen aan de kerstdis zullen zitten. Voor mantelzorgers is dat helaas niet vreemd. Dat soort ‘problemen’ horen namelijk bij het mantelzorgbestaan. Je bent vanaf het moment dat je meer zorg gaat geven altijd op jezelf en je dierbare aangewezen. En dat overleef je. Misschien goed voor alle niet-mantelzorgers om dáár dit jaar eens bij stil te staan en te beseffen dat het ook volgend jaar – hoe dan ook – gewoon weer kerst wordt.

Net even anders

Kerst 2020, nét even anders. In plaats van volle eettafels omringd met gasten, vieren we het dit jaar waarschijnlijk allemaal klein en misschien ook meer digitaal via Zoom, Teams, Hangouts of FaceTime. Door Corona hebben we in ieder geval geleerd dat er op digitaal gebied veel meer mogelijk is dan we dachten. Contact met familie en vrienden kan nu makkelijker digitaal en het is wellicht een alternatief als fysiek contact even niet mogelijk is. Ook voor mantelzorgers is dit van belang. Contact houden met de buitenwereld is belangrijk, zeker als je eenzaam bent of aan het eind van je latijn. Laten we die les meenemen in ons mantelzorgbestaan. Kerst 2020, nét even anders. Niet bij elkaar komen, maar wel met elkaar zijn. Wacht niet op bijzondere momenten maar maak momenten bijzonder.

We wensen jullie hele mooie kerstdagen toe.

Geniet van elkaar en blijf veilig.

 

Margreet,

Claudia

&

Marjolijn

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X