skip to Main Content

Het toneelstuk

Foto: Monique Babtist
Foto: Monique Babtist

Arm in arm lopen meneer Meester en miMakker Sophie over de gang. Ze worden op gepaste afstand gevolgd door een fotografe die vandaag ontmoetingen van Sophie en bewoners met haar camera wil vastleggen. Samen besluiten ze de lege huiskamer binnen te stappen. De ruimte is zo groot zonder mensen, het lijkt wel een balzaal, denkt Sophie hardop. Ze zet een liedje in en samen maken meneer Meester en zij een dansje.

Kwaliteit

Wanneer meneer aangeeft graag even te willen zitten, helpt de fotografe snel met een paar stoelen. De positie van de stoelen geven Sophie het gevoel alsof ze op een toneel zitten. En wanneer ze deze gedachte deelt met meneer, ontstaat er spontaan een gesprek over een toneelstuk. Een toneelstuk wat ze samen aan het maken zijn. Aan meneer is duidelijk te zien dat hij mee gaat in deze verbeelding. En actief denkt hij mee met wat we zouden kunnen zeggen tijdens verschillende scènes. Ook over het affiche heeft hij een mening, want zowel Sophie als hij komen er met hun voornaam op te staan. Een stil moment moet er ook in komen, vindt meneer. En Sophie leunt wat dichter naar hem toe en wanneer hun hoofden elkaar zachtjes raken, sluiten beide de ogen, als in een prachtige afsluitende scène.

Op de weg terug begroet de fotografe meneer. “Goedemorgen,” zegt ze. “Maar ik kan beter goedemiddag zeggen, want daar heeft u meer aan.” “Nou,” antwoord meneer, “als de rest van de morgen van dezelfde kwaliteit is, dan doe ik het ervoor.”

Regisseur

In een toneelstuk is er een regisseur die de lijnen van het script uitzet. In het contact tussen Sophie en meneer Meester kon Sophie meneer meenemen in een samen gecreëerd spel, en was meneer Meester zelf de regisseur. De wijze en intelligente reactie die hij hierover zelf gaf, raakte mij, Gerja, enorm. Steeds weer word ik door mensen met dementie verrast, verrast door de meest treffende, oprechte verwoordingen, recht uit het hart. Blij ben ik voor meneer Meester dat deze prachtige ontmoeting ook nog eens is gefotografeerd.

Gerja

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X