skip to Main Content

Het lukt niet meer – gastblog door Gerja Visscher

Foto: Monique Babtist
Foto: Monique Babtist

Er hangt een bedrukte sfeer in huiskamer de Wilg. Alleen meneer de Rechter en meneer Bakboord zijn aanwezig.

Je hebt niks aan mij,” meldt meneer de Rechter wanneer hij miMakker Sophie ziet. “Ik kan niet meer lachen.” Sophie bedenkt zich niet en gaat voor meneer de Rechter op de tafel zitten. “Nee, het lukt me niet meer,” herhaalt hij. De tranen springen in zijn ogen en biggelen over zijn wangen. Snikkend leunt hij voorover op de tafel. Sophie schuift iets dichterbij. Haar hoofd buigt ze naar hem toe, ze komt zo dichtbij dat hun voorhoofden elkaar zachtjes raken.

Ze zegt niets, pakt alleen zijn hand. Meneer begint te vertellen. Hij mist het lachen, maar het lukt niet meer. “Bedankt”, zegt hij wanneer hij Sophie in de ogen kijkt. “Weet je wat ik nu het ergste vind? Dat is dat ik niet meer kan lachen”, herhaalt hij nadrukkelijk. “Jij kan het ook niet helpen”, vervolgt hij bedroefd.

Tijdens dit gesprek valt het Sophie op dat meneer een Gronings accent heeft. Ze vraagt hem of hij een “Grunniger molleboon” is. Een voorzichtige glimlach verschijnt op zijn gezicht. “Ken je ook Engels?” vraagt Sophie dan spontaan. Ze wacht zijn antwoord niet af, maar zegt trots: “Ik wel. Ik vel met mien reet op het prikkeldreed, wat zeer deed.”

Een beetje gespannen wacht ze zijn reactie af. En dan gebeurt er iets wat Sophie totaal niet verwacht. De glimlach op het gezicht van meneer verandert in één grote schaterlach. De tranen van verdriet veranderen in tranen van vreugde. Hij is zo blij. Er valt zichtbaar een enorme last van zijn schouder, hij kan weer lachen!

Spontaan

Deze ontmoeting raakte mij, Gerja, enorm. Het was oprecht en intens wat meneer de Rechter beleefde en zo kwam het ook binnen, zowel bij Sophie als Gerja. Het was een bijzondere ervaring dat hij zich zo durfde te uiten naar Sophie. Door ruimte te geven aan zijn verdriet kwam spontaan een onverwachte wending in zijn emotie en keerde zijn lach weer terug.

Gerja

Gerja-2Gerja Visscher werkt al bijna 20 jaar met mensen met dementie. Vanaf het moment dat ze deze mensen leert kennen, sluit ze ze in haar hart. In 2010 kreeg Gerja de kans om, na een opleiding bij Stichting miMakkus, als miMakker Sophie aan het werk te gaan. Omdat er zoveel moois gebeurt en de contacten zo anders zijn dan de ervaringen die ze als Gerja heeft, is ze haar ervaringen gaan opschrijven.

 

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X