Het leven als partner van een jonge hartpatiënt: Stom sinterklaascadeau

CillaWie een hartaanval krijgt en binnen 4 uur wordt geholpen, heeft de minste kans op schade. De hartinfarct van Vriend duurde 12 uur. De artsen waren dan ook meteen duidelijk. Zijn hart was vast erg beschadigd.

Hoe en wat wisten we die donderdag nog niet. We kregen te maken met termen als hartfalen en hartritmestoornissen. Opeens zaten we middenin een medische rollercoaster.

Pompkracht
De eerste uitslag kwam op 5 december. De pompkracht van zijn hart was nog maar 25 procent. “Dat is slecht”, aldus de eerlijke cardioloog. “We hopen dat het een tikkeltje beter wordt. Dat weten we pas na drie maanden. Ik verwacht niet dat het ooit weer prima is.”

Wat een stom sinterklaascadeau zeiden we nog tegen elkaar voordat de tranen kwamen. Zijn hart zou nooit meer de oude worden.

Groepsapp
Vrienden hield ik op de hoogte via een groepsapp. “Ik probeer een korte versie. Een hart pompt en gaat niet helemaal dicht. Dat is normaal zo’n 60 procent. Zijn hart pompt nu met een kracht van 25 procent. Dat is slecht. Dat moet naar 35 procent”, legde ik hen uit.

“Als dat niet gaat krijgt hij een apparaatje. Een ICD, geloof ik. Dat is voor hartritmestoornissen. Stopt het hart dan geeft dat apparaatje een zwieper en gaat het hart weer verder. Maar dat is voor later. We gaan natuurlijk voor 35 procent.”

Vochtbeperking
Vanaf dat moment verdween het flesje met water van zijn kamer. Hij had een vochtbeperking. Hij mocht nog maar 1,5 tot 2 liter vocht per dag, inclusief dingen als thee en soep. Het hart moest anders te hard werken.

Ook bestond de kans dat er water achter zijn longen zou komen. Iedere keer was er weer iets nieuws waarvan we schrokken, maar we bleven positief. Over een half jaar zouden we ons oude leven vast weer hebben opgepakt.

De blogs op de website Hartstukjes worden geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten. We delen een van Cilla’s blogs op wekelijkse basis op Mantelzorgelijk.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top