skip to Main Content

Het keukentafel gesprek – Tips voor gemeenten

imageOp de website van Mezzo, kwam ik tips tegen voor mantelzorgers. Wat kunnen zij doen om een keukentafel gesprek te doen slagen? Heel handig, die tips voor mij als mantelzorger maar… Naar wat ik uit het nieuws begrepen heb, hebben de verantwoordelijk personen – die de zogenaamde ‘keukentafelgesprekken’ moeten gaan voeren – zelf nog geen idee wat voor situaties ze kunnen tegenkomen. Laat staan dat ze weten wat ze ermee aan moeten.

Daarom is het tijd voor wat tips voor gemeente ambtenaren van een ervaringsdeskundige: de mantelzorger.

1. Bereid u voor.
Bedenk voor het gesprek waar u zelf –  als u zelf mantelzorger zou zijn – mee geholpen zou zijn. Praat er desnoods eens over met ervaren Mantelzorgers in uw omgeving.

2. Schrijf tijdens het gesprek niet teveel op maar luister.
Schrijf vóór het gesprek op wat u belangrijk vindt om tijdens het gesprek te melden. Begin het gesprek met die punten, zodat alles duidelijk is. Maar ga alsjeblieft, tijdens het gesprek, niet de hele tijd zitten schrijven. Luister goed naar de behoeften van de Mantelzorgers. Zij weten hoe de vork in de steel zit, zijn al tijden aan het zorgen en ze zijn er allerminst op uit om het onderste uit de kan te halen.

3. Luister naar een reëel beeld dat geschetst wordt.
Wat kost de mantelzorger veel energie, waar maakt hij/zij zich zorgen om, waar zou u hulp bij kunnen bieden?

4. Stel vragen.
Vraag wat u als gemeente zou kunnen doen? Welke ondersteuning is er? Waar kan de mantelzorger terecht als er iets niet helemaal duidelijk is? Blijf een reëel antwoord geven.

5. Vraag om eigen gesprek met de mantelzorger.
Het kan voor Mantelzorgers moeilijk zijn om in de aanwezigheid van de zorgvrager aan te geven waar zij zelf behoefte aan hebben óf wat zij lastig vinden in de zorgsituatie. Stel dan voor om een eigen gesprek met hen te hebben. De mantelzorger kan dan open en voluit met u praten.

image6. Op eigen wijze zorgen.
Laat er voldoende aandacht zijn voor het dagelijks leven van mantelzorgers en zorg dat daarmee voldoende rekening wordt gehouden. Door daar rekening mee te houden, zullen Mantelzorgers het langer kunnen volhouden.

7. Vraag om een verslag, als de situatie niet duidelijk is.
Zo kunt u nakijken of de situatie goed in beeld is gebracht en wat de concreet gemaakte afspraken voorheen waren en in hoeverre u daar al gemeente in mee kunt gaan.

8. Spreek evaluatiemomenten af.
Het keukentafelgesprek geeft een momentopname. De situatie kan veranderen of het kan de mantelzorger zwaarder vallen dan gedacht. Spreek daarom evaluatiemomenten af.

9. Realiseer u dat IEDEREEN straks mantelzorger is.
Geen enkele mantelzorger zit te wachten op extra taken, als het op zorg aankomt. Zorgen voor een dierbare vergt veel tijd en energie en wordt vaak met liefde gedaan. Bedenk dus goed waar voor u de grens van zorg zou liggen..

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X