Het kan gewoon hoor; het dak eraf voor bewoners met dementie!

“Het eerste wat mama vertelde was dat ze in een open auto had gereden en dat al haar haren waren weggewaaid. Ze heeft de dag van haar leven gehad. GE-WEL-DIG!”

Zomaar een van de reacties op de mooie cabriorit die we deze week organiseerden voor een aantal PG-bewoners en hun mantelzorgers of vrijwilligers. We wilden zo graag dat onze gasten konden genieten van een onbezorgde middag. Weer eens de zon op je gezicht voelen, de wind door je haren. De geur van de bossen ruiken, het geluid van een straaljager horen die overkomt, een laatste regendrup voelen die nog uit de bomen valt. Het prachtige geluid van de zware motor. Eens wat anders zien dan de omgeving van het zorgcentrum. Voor veel bewoners is het contact met de buitenwereld vaak al sterk verminderd en zijn deze ervaringen al een belevenis op zich. En als dat dan ook nog eens in zo’n mooie cabrio mag…

 

“Godsgeschenk”

Een voor een rijden de 11 nostalgische Alfa Romeo Spiders die we mogen lenen van CabrioRentEvents voor het terras van het woonzorgcentrum. Prachtige bolides met daarin een bewoner van de PG-afdeling met mantelzorger of vrijwilliger als privéchauffeur. Met ogen die net zo glanzen als de prachtige bolides waarin ze zitten. Wat hebben ze genoten, allemaal! Met flinke blossen op de wangen en een brede lach. Zoals die meneer die de tocht met zijn dochter heeft gereden. “Wat speciaal om dit nog samen te kunnen doen met ons pap,” glundert de dochter. “Wij hebben alleen maar ‘En we gaan nog niet naar huis’ gezongen, de hele rit,” lacht een vrijwilligster. “En die zon, net op tijd! Een godsgeschenk!” roept een van de bewoners uit, met zijn handen demonstratief naar de lucht opgeheven.

 

Wat kan er nog wél

Dit enorme enthousiasme sterkt onze visie dat er nog zoveel wél kan met mensen met dementie! Zolang de activiteit maar past bij de mogelijkheden en de interesses. Uiteraard is er vooraf heel goed gekeken door het zorgteam voor wie dit uitje nog passend zou zijn en dit is zorgvuldig afgestemd met de mantelzorgers. En dan gebeurt het nog dat er twee bewoners die dag niet mee willen, omdat hun stemming op dat moment zo is. En dat is prima, geen enkel probleem. Want wij richten ons op wat iemand nog kan en wil, op dát moment.

 

Stichting Het Momentum

Zo zijn we dus als vrijwilligerscollectief ook voortdurend in beweging. Als vrijwilliger met wekelijks een uurtje aandacht op maat, maar ook als organisatie. Onlangs zijn wij verder gegaan als stichting met als wens om nog meer mensen met dementie ook meer mooie momenten te bezorgen. Gewoon, omdat het kan!

 

De moeder van Sylvia Eickholt heeft Alzheimer en woont sinds eind 2010 in een verzorgingstehuis op een gesloten afdeling. Sylvia kan als ondernemer zelf haar tijd indelen, waardoor ze haar moeder minstens één maal per dag kan bezoeken. Hierdoor is ook haar band met de andere bewoners, hun mantelzorgers en de verzorgenden sterk geworden. Door haar ervaringen in het huis is Sylvia ervan overtuigd dat we ieder mens met dementie nog altijd mooie momenten kunnen geven. Daarom richtte zij onlangs de vrijwilligersorganisatie Het Momentum (www.hetmomentum.nl) op voor extra momenten van persoonlijke aandacht voor bewoners met dementie van zorginstellingen, waardoor tegelijkertijd mantelzorgers en zorgmedewerkers even worden ontlast. Over al die mooie momenten vertelt Sylvia in haar blogs.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top