Het gaat om mantelzorgers!

Elke week scan ik online het nieuws op artikelen over mantelzorg. Soms zie je weken niets maar deze week zie ik steeds meer tegengeluiden op bedenksels van mensen die het misschien wel goed met mantelzorgers voor hebben maar waarbij je je kunt afvragen of ze bij het bedenken van hun plannen wel vooraf te rade zijn gegaan bij degene waar het over gaat: Het gaat om mantelzorgers!
Vooral op social media gaat het er zo nu en dan behoorlijk fel aan toe. En terecht, vind ik.  Het gaat over mantelzorgers dus mogen zij wat mij betreft ook een (ongezouten) mening geven.

Ik baal enorm van bepaalde nutteloze plannen om mantelzorgers te ondersteunen en reageerde er altijd wel onder. Tot deze week. Ineens hoefde ik niet te reageren want anderen gingen mij voor. Joechee!! Wat ben ik blij maar ook trots op al die mantelzorgers die hun mond opentrekken. Met elkaar hebben wij namelijk gelijk! De tijd dat er alleen over mantelzorgers gesproken wordt is nu toch wel een keer afgelopen?

Enfin, tijdens het scannen van het wekelijkse mantelzorg nieuws kwam ik ook een column van ene Eugeen Hoekstra tegen. En man, man (of vrouw,vrouw) wat een verademing. Eugeen snapt het! Dit is wat hij schreef op Schagenfm.nl. Laat je in een reactie even weten wat jij er van vindt?

Er moet een wet komen voor mantelzorgers. Mantelzorgers hebben nu geen rechten. Ze moeten dezelfde rechtspositie hebben als cliënten en patiënten. Mantelzorgers moeten worden beschermd tegen overbelasting en hoge kosten (was-reis- en telefoonkosten). Ze moeten zeggenschap krijgen in het toewijzen en veranderen van de professionele zorgverlening. De steun die gemeenten in de aanbieding hebben voor mantelzorgers leiden niet tot een structurele vermindering van de zorgdruk.

Hoe zorgen we ervoor dat de mantelzorger zelf geen patiënt wordt en moet opgeven? Naar mijn mening kan dit enkel worden bereikt door mantelzorg te kwalificeren als aanvullende zorg op de professionele zorg. Dit is nu andersom en dat moet veranderen. Ik hoor vaak politici met zorg praten over overbelaste mantelzorgers maar er niets voor voelen om de boel om te draaien: professioneel zorg is primaire zorg en mantelzorg is secondaire zorg.

Dat doen ze niet omdat die keuze meer geld kost voor de Staatskas. Intussen neemt het aantal overbelaste mantelzorgers toe. Met name geldt dit voor mantelzorgers van mensen die lijden aan dementie.

Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in de komende jaren toenemen. Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat in de nabije toekomst substantieel minder mantelzorgers beschikbaar zijn. Ook als gevolg van de vergrijzing.

Ik hoor geen politici zeggen dat dit zo niet kan en dat we erop moeten rekenen dat er meer professionele zorg bij moet. Het komt erop neer dat we de mantelzorgers laten aanmodderen met ernstige gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.

De mantelzorger van heden is vogelvrij. Hij of zij moet zelf hulp zoeken als hij de zorg niet meer aankan. Dan is het al te laat. Mantelzorg is onbetaald en vrijwillig. Het is geen verplichting. Kortom, als iemand mantelzorg gaat verlenen is dit zijn eigen keuze. Zijn of haar verantwoordelijkheid.

De praktijk is anders. Bij het toekennen van zorg wordt altijd gevraagd en verwacht dat er mantelzorg beschikbaar is. De morele druk op familieleden of kennissen om mantelzorg te verlenen is groot. Zo wordt het aantal professionele zorguren hierop afgestemd onder de mom van dat professionele zorg ’slechts’ aanvullend is.

Wie mantelzorger is of wordt moet weten dat hij beschermd wordt door de wetgever. Zo zou de mantelzorger een huishoudelijke hulp kunnen inhuren voor zijn of haar eigen gezin. Ook zou de mantelzorger zeggenschap moeten hebben in het toewijzen van professionele hulp en bij het veranderen van deze hulp aan de zieke.

Nu zien we vaak dat de mantelzorger zich moet aanpassen aan de beslissingen van de betaalde hulpverlener. Geef de mantelzorger een beslissende stem in de verzorging is mijn oproep. Bovenal moet gelden dat mantelzorg altijd secondaire zorg is.

Patiënt of cliënt word je ook niet omdat je het wil. Het overkomt je net als mantelzorg. Je vraagt er niet om. Mantelzorg is geen ziekte. Je wordt er niet voor behandeld. Maar dat doet er niet toe. Wie mantelzorger wordt moet weten dat hij rechten heeft net als een cliënt of een patiënt.”

Eugeen Hoekstra

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top