Het drama met de mondkapjes

Hebben jullie afgelopen vrijdag het NOS bericht over het drama met de mondkapjes gelezen? Na vragen van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur blijkt dat het RIVM een belangrijk advies over mondmaskers in de ouderenzorg stilzwijgend heeft ingetrokken. De bewering van het ministerie van Volksgezondheid dat de richtlijnen alleen maar gebaseerd waren op medisch advies en veiligheid klopt dus helemaal niet. Want wat blijkt? Schaarste speelde wel degelijk een rol. Dat tekort aan beschermende middelen was op zich is al verschrikkelijk, maar om er dan vervolgens over te liegen is echt een grof schandaal.

Mondkapjes niet nodig?

Maandenlang kregen medewerkers in de ouderenzorg het advies om geen mondmasker te dragen als ze dicht bij een (verdachte) coronapatiënt werkten. Ook niet binnen een straal van 1,5 meter. “Zolang zij slechts ‘kort contact’ hadden – dus even medicijnen aangeven of een gesprekje voeren – waren mondkapjes volgens advies van RIVM niet nodig”.
Dat advies is medio augustus, zonder dat daar een wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag ligt, zomaar door RIVM gewijzigd in: Mondmaskers zijn voortaan “noodzakelijk”, óók bij kort contact. Vervolgens verzaakte het RIVM om de beroepsgroep daarvan op de hoogte te stellen. Foutje bedankt!

Ouderenzorg moest RIVM-richtlijnen volgen

 Ziekenhuizen stelden tijdens de coronacrisis hun eigen richtlijnen op. Maar de ouderenzorg (incl. de thuiszorg) werd gevraagd de RIVM-richtlijnen te volgen. Bewindspersonen riepen de afgelopen maanden telkens op om, gezien de wereldwijde schaarste, vooral niet méér mondkapjes te gebruiken dan nodig was. De ouderenzorg moest de RIVM-adviezen volgen of mondkapjes wel of niet nodig waren. Die richtlijnen zouden veiligheid garanderen voor zowel bewoners als zorgpersoneel en tegelijkertijd onnodig gebruik voorkomen.

Dus wel schijnveilig!

Vanaf half maart zijn onze kwetsbare dierbaren voor hun eigen veiligheid in eenzaamheid opgesloten om aan Corona te ontsnappen. Familieleden mochten er niet meer bij. Deze beslissing werd geadviseerd door datzelfde RIVM, zonder dat bewoners gevraagd werd of zij het daar wel mee eens waren. Begin april schreven wij op Mantelzorgelijk dat de lockdown niet alleen inhumaan was maar ook schijnveilig! Wat hebben wij door deze woorden een hoop shit over ons heen gekregen. “Hoe kwamen wij daar in godsnaam bij?” Wil je het echt weten?  Door nuchter na te denken toen wij die enorme hoos van signalen van duizenden mantelzorgers en verzorgenden over het gebrek aan mondkapjes binnenkregen. En doordat de besmettingen in zorginstellingen maar bleven oplopen. We hadden toen dus gewoon gelijk. Normaal ben je blij als je goed zit. Nu zijn we alleen maar boos en verdrietig. Echt joh, hoe legt de minister van zorg dit uit aan al die bewoners en verzorgenden? Want een verklaring en een eerlijk verhaal is toch wel het minste wat hij kan geven.

Het drama met de mondkapjes gaat door..

Nu de richtlijnen zijn aangepast mag je veronderstellen dat alle verzorgenden en thuishulpen inmiddels met mondkapjes aan het werk zijn. Nou, nee hoor. Het drama met de mondkapjes gaat gewoon door. Tot op de dag van vandaag krijgen wij via de hulplijnen vrijwel dagelijks meldingen dat er zonder mondkapjes wordt gewerkt. Ook in huizen waar besmettingen zijn en waar de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. FNV-bestuurder Bert de Haas reageerde als volgt: “Ondanks dat er nu meer gebruik wordt gemaakt van mondkapjes, worden ze zelfs nu nog te vaak geweigerd aan zorgpersoneel. Werkgevers zouden het onprettig vinden voor de cliënten.” ONPRETTIG??? Wat krijgen we nou zeg! Dat bewoners en medewerkers door deze, in en in, slechte keuze een groot risico lopen op besmetting is echt onacceptabel. En vervolgens hele instellingen weer in lockdown zetten. Dat is pas onprettig!! Niet te filmen dit, toch?

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top