Het brein en muziek

Ken je het mysterie van de 101-jarige meesterpianiste met dementie? Dit artikel van de New Scientist gaat er op in en het is uitermate fascinerend. We hebben allemaal wel eens momenten waarop we merken dat muziek een apart gedeelte van de hersenen raakt. Het maken van muziek vraagt om veel technische vaardigheden, maar het effect ervan kan soms zelfs onbewust zijn. Zelf schreef ik nog een blog over hoe ik oncontroleerbaar moet huilen bij het beginnummer van de crematie van mijn vriend. Ik hoor de radio helemaal niet, maar de eerste akkoorden slaan direct in als een bus.

Deze vrouw uit het artikel kan ondanks haar vasculaire dementie nog zo’n 400 pianostukken uit haar hoofd spelen. Het mooiste is dat ze zo van houding veranderd wanneer ze het doet. Op het eerste gezicht oogt ze namelijk oud en fragiel, maar zodra ze speelt is er een meesterpianiste aan het werk. Zoals velen met diverse vormen van dementie worstelt de pianiste met nieuwe informatie opslaan en beseft ze zich zelfs vaak niet waar ze is. Haar geheugen is op zijn zachtst gezegd selectief en focust zich op een periode voor haar beroerte. Wat gebeurt er dan toch in het brein dat iemand zo weinig kan onthouden en tegelijkertijd nog zoveel informatie heeft opgeslagen?

‘Onderzoeksresultaten suggereren dat muziek meer verspreid is over verschillende gebieden van het brein dan bijvoorbeeld taal’, zegt Zachary Miller, een neuroloog aan de universiteit van Californië in San Francisco. ‘Dat zou kunnen verklaren waarom muzikale kennis zo lang in stand blijft in mensen die dementie ontwikkelen.’

Naast muziek hebben mensen met dementie meer talenten uit het verleden waar ze nog steeds gebruik van kunnen maken. DemenTalent speelt daar ontzettend mooi op in, want iedere oudere die zich soms fragiel voelt verdient het om zich af en toe nog om te toveren in zijn eigen vorm van een meesterpianiste.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top