Het bekende kopje koffie

6-het-bekende-kopje-koffie

Bij Home Instead proberen wij het mogelijk te maken dat mensen langer, veilig en vitaal thuis kunnen blijven wonen. In mijn dagelijkse werk als CAREGiver valt dit niet altijd mee, zeker niet wanneer mensen dementeren. Tijdens de training Alzheimer CARE heb ik geleerd hoe belangrijk het is om iemand betrokken te houden bij het leven van alledag en iemand bij dagelijkse bezigheden te betrekken, hoe lastig dat ook kan zijn. Bijvoorbeeld bij de heer Aaftink. Hij loopt als een hondje achter me aan en weet eigenlijk helemaal niet wat hij moet doen. Hoe doet hij dat dan wanneer er niemand bij hem is, vroeg ik me af? Tafeltje dekje brengt weliswaar zijn eten, maar ik vind het met regelmaat onaangeroerd terug. Laatst vroeg ik hem een slokje water te drinken en toen viel me op dat hij het glas niet meer als zodanig herkende. Of misschien zag hij het niet goed. Toen besefte ik dat dit ook in toenemende mate geldt voor het bestek, en voor het bord met eten. Hij weet gewoon niet wat het is en wat hij ermee moet doen. Vanaf dat moment zet ik het niet alleen voor hem neer, maar doe ik heel nadrukkelijk elke handeling voor en nodig hem uit mij na te doen. Dat werkt uitstekend, meneer is niet langer onzeker, hij ontspant zichtbaar en geniet van het eten. Nu weet ik ook zeker dat hij eet en drinkt en dat is toch een basisvoorwaarde om langer, veilig en vitaal thuis te kunnen wonen nietwaar?

Yvonne, CAREGiver

voorzijde-brochureVeel mantelzorgers herkennen het probleem: hun dierbare vindt het moeilijk om te accepteren dat hulp en ondersteuning nodig is. Dat kan zijn omdat de persoon zelf niet inziet hoe hulpbehoevend hij of zij is geworden. Of omdat men gewoon geen bemoeienis van anderen accepteert. Laat staan dat er vreemden in huis komen. Het niet kunnen accepteren dat hulp en ondersteuning noodzakelijk is, betekent dat een groot beroep wordt gedaan op partner en/of kinderen in de rol van mantelzorger. In de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’ wordt op praktische wijze ingegaan wat mantelzorgers kunnen doen in dergelijke situaties.

Je kunt de brochure ‘Als senioren NEE! zeggen’  van Home Instead hier gratis downloaden.

hit_verticaal_2014-paars-300x238 Home Instead Thuisservice biedt persoonlijke dienstverlening aan senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Voorop staat het bevorderen van welzijn en het behouden van de kwaliteit van leven. Home Instead Thuisservice werkt met goed opgeleide CAREGivers die in dienstbetrekking zijn. Zij bieden hun klanten begeleiding, hulp in huis en persoonlijke verzorging. Dat doen zij met grote persoonlijke betrokkenheid,  24 uur per dag, 7 dagen per week.

Welzijn vóór zorg | Thuisservice op maat | Aanvullende mantelzorg | Ervaren en goed opgeleide CAREGivers | Actief in west, midden, oost en zuid Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top