skip to Main Content

Hersenspelletjes zijn geen wondermiddel

Betekent het uit je hoofd leren van alle pizza’s op de menukaart, online spelletjes doen waarbij er op vogels wordt geschoten of bepalen welke bewegende symbolen met elkaar overeenkomen, dat je hersenen daardoor beter werken?

Niet echt, volgens de Global Council on Brain Health (GCBH), die recentelijk nieuwe adviezen heeft gepubliceerd over wat consumenten kunnen doen om hun geest scherp te houden.
GCBH onderzoekers zeggen dat er vrijwel geen bewijs is dat “hersenspelletjes” het brein gezond kan houden of zelfs kan verbeteren. “Deze spelletjes zijn wellicht leuk om te doen, maar vaak worden de voordelen van deze spelletjes door de bedrijven erg overdreven.”

In de digitale wereld zijn hersenspelletjes de laatste paar jaar een enorme trend geworden. SharpBrains, een toonaangevend marktonderzoekbureau, schat dat de markt voor digitale hersenspelletjes aan het eind van dit jaar 1 miljard dollar zal bereiken en tot 6 miljard gegroeid zal zijn in 2020.

In het nieuwe rapport stelt de GCBH, een onafhankelijke en internationale groep wetenschappers, dat er een aantal bewezen manieren zijn waarop mensen hun geheugen, hun cognitieve vaardigheden en hun concentratievermogen kunnen ondersteunen en onderhouden naarmate ze ouder worden.

De onderzoekers wijzen ook op de kern van het verhaal: er bestaat simpelweg geen wondermiddel dat een gezonde geest garandeert. Mensen kunnen hun geheugen, cognitieve vaardigheden en concentratievermogen wel onderhouden door zich bezig te houden met activiteiten die de hersenwerking stimuleren zoals een nieuwe taal leren, nieuwe persoonlijke relaties opbouwen, vrijwilligerswerk doen, een cursus volgen of een nieuwe hobby beginnen.

Het is ook gebleken dat lichaamsbeweging de gezondheid van de hersenen van volwassenen verbetert. De onderzoekers raden activiteiten als tennis of dansen aan, omdat bij dat soort activiteiten de mentale inspanning automatisch met de fysieke wordt gecombineerd.

De onderzoeksgroep adviseert mensen ook om deze activiteiten samen met een vriend of vriendin te ondernemen, en om mogelijkheden te kiezen die makkelijk toegankelijk zijn en in hun dagelijkse schema passen. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat ze een geestelijke uitdaging bieden en daarbij ook leuk zijn om te doen.

“De GCBH adviseert mensen om geestelijk stimulerende activiteiten in hun dagelijks leven op te nemen om hun hersenen gezond te houden naarmate ze ouder worden,” aldus Marilyn Albert, voorzitter van de GBCH en hoofd van de afdeling Cognitive Neuroscience aan de Johns Hopkins School of Medicine. “Hoe eerder je daarmee begint hoe beter, want wat je nu doet maakt je later in je leven minder ontvankelijk voor hersenveranderingen als gevolg van bepaalde aandoeningen.”

Het GCBH rapport ontkracht ook veel van de mythen die de hersenen omringen, waaronder beweringen dat oudere mensen nou eenmaal gedoemd zijn om dingen te vergeten of dat dementie een onvermijdelijk bijverschijnsel is van het ouder worden.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, zeggen de onderzoekers, je kunt altijd nieuwe dingen leren.

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X