skip to Main Content

Herschikking takenpakket bewindslieden ministerie van VWS

Met ingang van afgelopen vrijdag 25 september is er een herschikking van het takenpakket van de bewindslieden van het ministerie van VWS. Die zagen we natuurlijk wel aankomen, nu de tweede coronagolf is aangebroken. Minister de Jonge heeft de laatste maanden namelijk wel heel erg veel op zijn bordje gekregen. Naast de, toch al moeilijke beleidsonderwerpen die onder verantwoording van VWS vallen, moest hij zich natuurlijk ook bezighouden met de coronacrisis. Iedereen zal het met me eens zijn: Dat is beslist geen gemakkelijke taak en ik ben blij dat ik niet in zijn schoen sta.

Kritiek

 Er is de afgelopen weken behoorlijk wat kritiek op de minister van VWS. Het testbeleid is al weken een hoofdpijndossier en dat blijft hem achtervolgen. Ondanks allerlei toezeggingen is er nog altijd een groot tekort aan capaciteit in laboratoria. Dat is serieus ernstig, want juist het testbeleid is een belangrijke pijler in de corona-aanpak waarmee het kabinet het virus eronder wil krijgen. De gehele Tweede Kamer is daarom al tijden zeer kritisch en bezorgd over het gebrek aan testen. Helemaal nu we volgens de minister al in de tweede golf zijn beland. En dan moet de winter nog beginnen. Tijd dus voor een andere koers en een nieuwe taakverdeling.

Nieuwe taakverdeling

Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport neemt de portefeuille gehandicaptenzorg over, evenals de coördinerende rol bij de onderwerpen arbeidsmarktbeleid in de zorg, regeldruk in de zorg en rechtmatige zorg en goed bestuur.

Staatssecretaris Blokhuis neemt de jeugdportefeuille over, met daarin de jeugdgezondheidszorg, de jeugd-ggz en de Jeugdwet, evenals het VWS-deel van de portefeuille huiselijk geweld en kindermishandeling.

En minister de Jonge blijft, naast de bestrijding van het coronavirus, verantwoordelijk voor ouderenzorg, maatschappelijke ondersteuning en mantelzorg, wijkverpleegkundige zorg, het persoonsgebonden budget (pgb), medisch-ethische vraagstukken en inkoop en aanbesteden in het sociaal domein.

Goed of slecht nieuws ?

 Of dit nou goed of slecht nieuws is valt natuurlijk nog te bezien. De tijd zal het ons leren. We weten allemaal dat de positie van mantelzorgers in de eerste golf van de coronacrisis pijnlijk is blootgelegd.  Mantelzorgers werden genegeerd en moesten bij alle maatregelen achteraan in de rij aansluiten. Of dat nou om de 1,5 meter maatregel, de beschermende middelen, het testen of om bezoekregelingen in de verpleeghuizen ging. Voor duizenden mantelzorgers is de lockdown op een drama uitgelopen. Mantelzorgers werden door alle partijen vergeten! Laten we hopen én duimen dat nu de minister iets minder taken op zijn bordje heeft, hij zich tijdens de tweede coronagolf wél daadkrachtig zal inzetten voor mantelzorgers! Als het goed is liggen er genoeg signalenlijsten van mantelzorgers op het ministerie, die vanuit Mantelzorgelijk gestuurd zijn.  Ik zou zeggen: Hugo, lees die eens aandachtig door. En kom je er niet uit? Bel me, dan praat ik je met alle plezier bij. Het moet namelijk echt anders!

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X