skip to Main Content
Herken Je Dit? #mantelzorg

Herken je dit? #mantelzorg

Mantelzorger burn-out is wat er gebeurt als een mantelzorger de moeilijk te bepalen grens tussen ‘degene die helpt’ en ‘degene die hulp nodig heeft’ overschrijdt. Dit kan iedereen overkomen. Het gebeurt omdat je zoveel van jezelf geeft in je zorg voor een ander. Herken jij de volgende waarschuwingstekens?

Je gebruikt woorden als ‘altijd‘ en ‘nooit‘ als het over mantelzorgen gaat. Pas op dat je niet in absolute begrippen vervalt zoals ‘ik heb mijn moeder beloofd dat ze nooit in een verzorgingshuis terecht zal komen.’ ‘Nee sorry, ik kan niet met je lunchen, ik voed Karel altijd zelf.’

Als je te star bent, heb je een groter risico op burn-out.

Je vrienden en vriendinnen bellen niet meer. Jij kunt je geïsoleerd voelen, of geïrriteerd dat mensen uit je oude vriendenkring niet meer vragen hoe het met je gaat, maar heb je eraan gedacht dat je misschien al heel vaak nee hebt gezegd als vrienden lieten weten dat ze je wilden zien? Kan het zijn dat de mantelzorg jouw leven zo domineert dat vrijwel alle gesprekken met vrienden daar over gaan? Misschien denken zij de boodschap te hebben begrepen: je bent niet echt meer geïnteresseerd in hen.

Een sociaal leven komt van twee kanten.

De laatste keer dat jij je gelukkig voelde was…eh…even denken… Niemand heeft beweerd dat het zorgen voor een ziek of ouder wordend persoon een feest is. Maar als je dagelijks leven helemaal niets meer heeft waar je blij van wordt, dan loop je het risico op een burn-out.

Het is belangrijk om elke dag op zijn minst een paar blije momenten te hebben.

Iedereen gaat er van uit dat jij het wel doet. Niemand neemt meer de moeite om op z’n minst te vragen of je het wil doen. Ben jij degene in de familie waar iedereen altijd op terugvalt? Als de zieke persoon jouw echtgenoot is, dan is dat vrij logisch. (Ook al heb je ook dan een netwerk nodig van mensen die kunnen inspringen). Het is een ander verhaal als het familielid waarvoor gezorgd wordt een ouder, grootouder of ander familielid is, en de volledige verantwoordelijkheid alleen op jouw schouders schijnt te rusten, of je daar nou wel of niet voor hebt gekozen.

In hoeverre mensen gebruik van jou maken hangt af van in hoeverre je dat zelf toelaat!

Je bent te zwaar en/of hebt een slechte conditie. Je kunt zeggen dat dit niet noodzakelijk door de mantelzorg hoeft te komen. We kunnen van alles verzinnen. Dat we nu eenmaal een zittend leven leiden, dat de voedingsindustrie ons dik maakt met alle toegevoegde suikers en dergelijke. Feit blijft dat slecht voor jezelf zorgen een veelvoorkomend teken is van mantelzorger burn-out.

Als dat wat je in de spiegel ziet je niet bevalt, sta jezelf dan toe om (in jouw ogen) zelfzuchtig te zijn en dat spiegelbeeld te veranderen door tijd voor jezelf te maken.

Je kunt je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst vakantie hebt genomen. Vakanties zijn heel moeilijk als je voor iemand zorgt. Als je niet eens meer weet wanneer je voor het laatst een rustpauze had, dan is het zeker dat je er een nodig hebt. Het hoeft geen drie weken in Griekenland te zijn, je kunt het ook klein houden. Of het nou een nachtje bij een vriend of vriendin slapen of een nacht in een lokaal hotelletje betekent, doe iets.

Om de stress van de mantelzorg te breken moet je soms gewoon even stoppen met mantelzorgen.

Alle conversaties gaan al heel snel over mantelzorg. Misschien herinner jij je dat toen jouw kinderen klein waren en je een kinderoppas betaalde zodat je een avond uit kon gaan, je vervolgens de hele avond over je kinderen praatte? Niet goed, en nog minder goed is het als je naar huis belt om te kijken of alles in orde is! Als iedere conversatie met je partner of andere familieleden altijd maar over één onderwerp gaat, is dat een waarschuwing dat het onderwerp jouw leven beheerst.

Zorg voor variatie!

Je hebt geen hobby’s. Je hebt geen tijd voor hobby’s zeg je? Een hobby hoeft niet iets conventioneels te zijn als postzegels verzamelen of vogels kijken. Het is gewoon iets dat je even afleidt van de zorg. Een uurtje ongestoord een goed boek lezen, iets nieuws leren, bijvoorbeeld tekenen, een taalcursus of eens naar de middagvoorstelling in de bioscoop gaan. Wat dan ook, als het je maar een tijdje de zorg doet vergeten.

Extra punten voor activiteiten die je buitenshuis doet!

Je slaapt slecht. Daar kunnen twee oorzaken voor zijn: je bent ‘snachts op omdat je voor een zieke zorgt (of voor iemand met Alzheimer die soms uit wandelen gaat of voor iemand die gewend is om maar een paar uur per nacht te slapen), of je slaapt slecht vanwege de stress van de zorg of omdat je zelf een fysiek probleem hebt. Een of twee slapeloze nachten zo af en toe is vrij normaal bij mantelzorgen, maar als het jouw levensstijl is geworden, dan is het toch echt een probleem dat je moet corrigeren.

Slaap is niet optioneel!

Niemand, zelfs niet de meest goedbedoelende en onzelfzuchtige persoon, wordt geacht een super moeilijke situatie dag in dag uit, jaar in jaar uit helemaal alleen te doorstaan!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X