skip to Main Content
Herken De 10 Tekenen Van Dementie. Vroege Detectie Is Belangrijk!

Herken de 10 tekenen van dementie. Vroege detectie is belangrijk!

Je leest er vaak over: Het zogenaamde ‘niet pluis’ gevoel bij je dierbare. Je dierbare doet vreemd, je herkent hem of haar soms niet meer terug. Er gaat vaak een behoorlijke tijd aan vooraf, voor je er erg in hebt. Iemand die altijd lief was, kan ineens enorm boos reageren, iemand is constant bezig te verbloemen, emoties veranderen, je ziet ongepast en ongeremd gedrag. Je weet dat er iets niet klopt maar je denkt waarschijnlijk niet meteen aan dementie. Dat deden wij als naaste familie van mijn vader ook niet. Met alle gevolgen van dien.

Had ik het maar geweten…

Ik heb later heel vaak gedacht: Had ik maar geweten hoe ik dementie had kunnen herkennen, dan had ik namelijk heel anders op mijn vader gereageerd. Minder boos, minder onbegrip, minder verdriet omdat hij in mijn ogen zo ‘raar’ deed. Het had de situatie – voor mijn gevoel – veel minder gecompliceerd gemaakt.

Openheid van zaken..

Dat is een van de redenen, waarom ik er vier jaar geleden voor koos om er zo open over te zijn, in persoonlijke gesprekken maar zeker ook op social media. Uiteraard met goedvinden van mijn vader, die toen nog helder genoeg was om in te zien dat er meer openheid over dementie moest komen. Om de kwaliteit van de tijd die je samen hebt, zo aangenaam mogelijk te maken. Niet om in de spotlights te staan, om te shockeren of om tot vervelens toe mijn Facebook vol te plempen met foto’s en verhaaltjes over mijn pa. Maar puur omdat er (helaas nog steeds) zo weinig over dit onderwerp bekend is. Steeds meer over de verschillende vormen van dementie maar niet over hoe het nou is om samen te leven met iemand die een vorm van dementie heeft. Mijn vader en ik waren destijds een van de eerste zogenaamde ‘story tellers’. We deden dat puur om anderen te laten delen in onze ervaringen. Niets meer en niets minder.

Dat zal mij niet gebeuren..

Je denkt misschien dat het jou niet zal gebeuren. Best naïef eigenlijk, als je de feiten bekijkt. Het aantal mensen met dementie groeit gestaag. Zoals het er nu uitziet zal iedereen in de toekomst minstens één persoon met dementie in zijn naaste omgeving hebben. Ik hoop dat ik dan niet voor niets aan mijn sociale netwerk heb laten weten hoe mijn vader en ik dat ervaren hebben. Ook al vonden bepaalde Facebook-vrienden dat heel erg irritant 😉
(sorry guy’s, het leven is nou eenmaal niet altijd een feestje. Het bestaat niet louter uit vakanties, nieuwe gadgets of uit eten gaan. This is our life!!)

Vroege detectie van dementie is super belangrijk…

En voor iedereen die mij niet volgt op Facebook of via YouTube geef ik op Mantelzorgelijk natuurlijk ook nog een heleboel ervaringstips. Zoals in dit blog, waarin ik beschrijf hoe je dementie kunt herkennen bij je dierbare.Hoe eerder je het weet, hoe beter het is. 10 tips in mijn eigen woorden. Want vroege detectie is super belangrijk!

 

Herken de 10 tekenen van dementie.

  1. Problemen met geheugen zitten het dagelijks leven in de weg
  2. Moeite hebben met planning en het oplossen van problemen
  3. Moeite hebben om bekende taken in huis, op het werk of het sociale leven te volbrengen
  4. Verwarring over tijd en plaats
  5. Problemen hebben met het visualiseren van beelden en ruimtelijke relaties leggen (voor,achter,naast, op, in onder, boven en naast)
  6. Problemen met taal (zowel spreken als schrijven)
  7. Voorwerpen zoek raken (verkeerd terugzetten) en deze niet meer logisch kunnen terug vinden
  8. Verminderd of slecht kunnen oordelen (onbetrouwbare personen, gevaarlijke situaties, ontkenning van ziekte)
  9. Terugtrekken uit het dagelijks en sociale leven
  10. Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. En vergeet niet dat jij je dierbare het beste kent en dat het ‘niet pluis gevoel’ er niet voor niets is. Praat over je twijfels en onzekerheden met je familieleden, vrienden, huisarts of zoek contact met lotgenoten. Delen helpt!

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X