Help, ik moet gaan Mantelzorgen ! – deel 5 Zorg goed voor jezelf

imageWe kennen het allemaal. In je omgeving wordt iemand ziek en dan zorg je ‘gewoon’ voor de persoon die het overkomt. Bijvoorbeeld je kind die waterpokken heeft, je vriendin die haar been op een akelige manier brak of je partner die met een heftig griepje in bed ligt. Zorgen voor iemand kunnen we allemaal. Toch? Maar wat als nou blijkt dat je ineens moet gaan zorgen voor een dierbare die nooit meer beter wordt? En die de oude nooit meer zal worden.. Hoe doe je dat in het dagelijks leven? Kun je dat aan? Waar moet je heen voor hulp? Wie staat je bij? Mantelzorgen is geen keuze , dat overkomt je.

Ik weet als geen ander hoe dat voelt. Amper bekomen van de diagnose en het vooruitzicht dat mijn vader dementerend was, of je wordt direct met je neus op de feiten gedrukt want de persoon die zorg nodig heeft, zit – in de meeste gevallen – voorlopig gewoon nog thuis en zal hoe dan ook verzorgd moeten worden. Geen tijd om te treuren maar meteen doorpakken, dat is eigenlijk wat er van je verwacht wordt!

De afgelopen weken heb ik verschillende praktische tips gegeven over het Mantelzorgen, Mantelzorg in combinatie met werk en instanties waar je heen kunt voor tips en hulp. Vandaag gaat het om een tip om vooral lief en zorgzaam te zijn voor jezelf. Laatst las ik ergens de volgende zin die goed weergeeft wat ik daar mee bedoel: Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Dat is zo ontzettend waar! Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, ga je er aan onderdoor en daar zit niemand op te wachten. Jij zelf al helemaal niet!

  • Plan regelmatig rust voor jezelf in om de batterij weer op te laden. Leid ook je eigen leven! Als je helemaal geen momenten van ontspanning hebt, zal je lichaam uiteindelijk protesteren en kun je behoorlijk ziek worden.
  • Word je bewust van jouw rol in het zorg proces. Welke rol speelt de zorg die je geeft in jouw leven? Kun je het allemaal bolwerken, Wat vind je van je rol? Wat vindt je omgeving ervan, dat jij zo voor een ander zorgt? Kan je omgeving er mee dealen dat je zo veel zorgt? Hoe ervaar je de relatie met degene waar je voor zorgt? Ben je tevreden met je leven als ‘zorgende’
  • Geef jezelf eens eerlijk antwoord op de vragen: Hoe gaat het echt met je? Hoe gaat het emotioneel? Hoe gaat het sociaal? Hoe gaat het financieel?
  • Leef je niet te veel onder tijdsdruk? Heb je voldoende tijd om te zorgen? Zou je meer of misschien wel minder willen zorgen?
  • Blijf eerlijk naar jezelf toe. Geef duidelijk je grenzen aan van wat je wel of juist niet (meer) zou willen doen.

Als je er zelf echt niet meer uitkomt, kun je altijd hulp vragen. Blijf er niet mee rond lopen, als het niet meer gaat. Dat is geen schande, dus geneer je niet. Er zijn echt overal mensen die je kunnen helpen; je familie, vrienden, huisarts, werkgever, lotgenoten groepen op social media, een platform als Mantelzorgelijk. Je staat er echt niet alleen voor!

Tenslotte nog een wijze raad: Ondanks dat het leven niet altijd een feestje is en je taak soms loodzwaar, probeer vooral de fijne momenten van het zorgen voor je dierbare te blijven zien. De goede dingen moet je koesteren, ook later.

Waarschijnlijk zal ik nog lang niet alle tips genoemd hebben. Ik zou het daarom heel fijn vinden, als je mee helpt om jouw goede tips, ervaringen en adviezen als reactie onder deze post te zetten. Zo zorgen wij ook weer samen voor alle (toekomstige) Mantelzorgers onder ons..

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Maast de zorg die je plotseling voor iemand krijgt, moet je vaak tegelijkertijd van alles regelen. Alle taken die je dan hebt komen bovenop je eigen taken. Alles moet sneller en efficiënter in een situatie die meestal vraagt om geduld. Overbelasting “sluipt” erin.
    Veel frustratie wordt opgedaan door het zoeken van de juiste weg in ons ingewikkelde zorgstelsel met regelingen en voorzieningen, waarbij de mantelzorger vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd. In veel aanvullende pakketten bij de zorgverzekering is een vergoeding opgenomen voor de mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die goed bekend is met alle regels en wetten in “zorgland” en die in overleg met de mantelzorger regeltaken kan overnemen. Op http://www.bmzm.nl is te vinden door welke zorgverzekeringen de mantelzorgmakelaar vergoed wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top