Help, ik moet gaan Mantelzorgen! – Deel 4 : Instanties voor Mantelzorgers

imageWe kennen het allemaal. In je omgeving wordt iemand ziek en dan zorg je ‘gewoon’ voor de persoon die het overkomt. Bijvoorbeeld je kind die waterpokken heeft, je vriendin die haar been op een akelige manier brak of je partner die met een heftig griepje in bed ligt. Zorgen voor iemand kunnen we allemaal. Toch? Maar wat als nou blijkt dat je ineens moet gaan zorgen voor een dierbare die nooit meer beter wordt? En die de oude nooit meer zal worden.. Hoe doe je dat in het dagelijks leven? Kun je dat aan? Waar moet je heen voor hulp? Wie staat je bij? Mantelzorgen is geen keuze , dat overkomt je.

Ik weet als geen ander hoe dat voelt. Amper bekomen van de diagnose en het vooruitzicht dat mijn vader dementerend was, of je wordt direct met je neus op de feiten gedrukt want de persoon die zorg nodig heeft, zit – in de meeste gevallen – voorlopig gewoon nog thuis en zal hoe dan ook verzorgd moeten worden. Geen tijd om te treuren maar meteen doorpakken, dat is eigenlijk wat er van je verwacht wordt!

Vorige week had ik het al over een aantal praktische zaken, net na de diagnose en de wetenschap dat je gaat Mantelzorgen. Deze week wil ik wat uitgebreider ingaan op de praktische kant van het Mantelzorgen op zich. Tips waarvan ik denk: Daar heeft een ander wat aan.

Omdat Mantelzorgen best een zware klus is, zeker als het om het zorgen voor een langdurig zieke is, komt er misschien een punt waarop je het allemaal niet meer ziet zitten. Daarom deze week wat meer tips over de instanties waar jij eventueel een beroep op kunt doen. Met instanties bedoel ik dan de gemeente, de thuiszorg en andere zorg professionals, maar ook vrijwilligers organisaties bijvoorbeeld. Er is echt wel ondersteuning voor Mantelzorgers, alleen zul je er zelf voor moeten zorgen dat je bij hen in beeld komt. Ze komen helaas niet vanzelf naar jou toe. Maak dus meteen afspraken, zodat je weet waar je aan toe bent als je hulp nodig hebt.

De gemeente kan bijvoorbeeld – bij overbelasting van de Mantelzorger – respijtzorg voor je regelen. Daarin zouden ze meteen drie rollen kunnen vervullen: regisseur, financier en uitvoerder.

De gemeente kan ook Thuiszorg-hulp in gang zetten. Op die manier kun je ondersteuning krijgen bij huishoudelijke taken als poetsen, zodat je dat zelf ook niet nog eens hoeft te doen. Momenteel is het per gemeente verschillend, hoeveel uur per week je deze ondersteuning kunt krijgen.

Maak ook eens een afspraak met de huisarts van de persoon waar jij voor zorgt. Huisartsen kunnen je ook vaak wegwijs maken, als het aankomt op de – voor jullie juiste – welzijnswerkers en vrijwilligers organisaties, die voor eventuele extra ondersteuning kunnen zorgen als dat nodig blijkt te zijn. Maar zij kunnen natuurlijk ook bepaalde zorg in gang zetten, zoals wijkverpleging of thuiszorg.

Meld je ook aan bij lotgenoten groepen op Facebook of Twitter, bezoek eens een Alzheimer cafe, ga op zoek naar mensen die in het zelfde schuitje zitten als jij. Zij zijn namelijk de ervaringsdeskundigen en zullen je met liefde de meest bruikbare tips aan de hand doen.

Mocht je er nou helemaal niet meer uitkomen dan kun je overwegen om een Mantelzorg makelaar in te schakelen. Zij/Hij kan met het opgebouwde sociale netwerk door de bomen het bos vaak wel zien en kunnen op die manier de nodige ondersteuning geven.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Mocht je aanvullingen op mijn tips hebben, zet ze dan als een reactie onder aan dit blog. Zo hebben al onze lotgenoten er ook weer baat bij! Help je mee?

Volgende week deel 5: Voor jezelf blijven zorgen

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Hoi Marjolijn, je schrijft: “Mocht je er nou helemaal niet meer uitkomen dan kun je overwegen om een Mantelzorg makelaar in te schakelen.”
  Ik zou zeggen: mantelzorger, wees zuinig op je energie en zet die in om voor je naaste te zorgen. Al die administratieve zaken die je moet uitzoeken zorgen vaak voor overbelasting en irritatie. Probeer dat te voorkomen en schakel tijdig de mantelzorgmakelaar in. Die is er in gespecialiseerd, kent de weg in de wet- en regelgeving, heeft netwerkcontacten bij gemeente, zorginstellingen, zorgverzekeraars en andere instanties en kan snel, efficiënt en effectief zaken voor je uitzoeken. Dat scheelt jou als mantelzorger uren internetsurfen, in de wachtrij staan en van het kastje naar de muur gaan. Je houdt wel zelf de regie, maar bent verlost van al dat uitzoekwerk!

  1. Dankjewel Co. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om een mantelzorg makelaar in te schakelen omdat de financiële middelen ontbreken. Krijg je die kosten eigenlijk ook vergoed als er ipv een pgb, zorg in natura is toegewezen ?

 2. Beste Marjolijn
  Ik onderschrijf je verhaal: er zijn zeker mogelijkheden ter ondersteuning van mantelzorgers. In de praktijk echter ligt er een hele hele lange weg tussen ‘het doen van een telefoontje’ (als je de juiste persoon al te pakken krijgt) en het verkrijgen van een voorziening. Iedere zorgvrager moet, waar het om de gemeente of een wijkverpleegkundige gaat, de molen in van keukentafelgesprek/onderzoek, wachten op beschikking en dan nog de zorg krijgen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Mensen komen op dit pad vaak allerlei partijen tegen (praktijkondersteuner huisarts, casemanagers, WMO-consulenten etc) waarvan ze niet weten welke rol deze nu precies spelen in het hele plaatje, welke verantwoordelijkheden ze hebben en wat ze wel/niet van hen kunnen verwachten. Het ontwarren van die kluwen maakt mensen moedeloos, merk ik in de praktijk. Niet zozeer het feit dat er ‘niets’ zou zijn.
  Hartelijke groet
  Nicolien Reith, mantelzorgmakelaar in Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top